След бедствените порои в Германия над 40 души са загинали, а десетки се водят за изчезнали. Припомняме, че бурята "Бернд" връхлетя страната и удари сълно Западната Германия. В най-засегнатите райони са се излели 200 литра вода на квадратен метър.

В много населени места улиците са се превърнали в реки, а около 200 хиляди домакинства в страната са без ток. На редица места е обявено извънредно положение.

Германските власти обещаха финансова помощ за най-засегнатите райони, макар все още да няма оценка на мащаба на нанесените щети, нито дори на броя пострадали.

 

Междувременно бурята взе най-малко четири жертви в Белгия. Белгийските власти казаха, че мобилизират спасителните служби във връзка с природното бедствие, довело до евакуацията на близо 3000 човека.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Германия и Белгия. В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародниц.