Стотици демонстранти се събраха на площад "Трокадеро" в Париж, за да протестират срещу задължителните здравни пропуски при посещение в кафенета, ресторанти, театри или музеи във Франция, съобщи телевизия Бе Еф Ем Те Ве (BFMTV), цитирана от БТА.

Организатор на протеста е бившият заместник-председател на крайнодесния Национален сбор, в момента лидер на създадената през 2017 година партия на Патриотите Флориан Филипо. След предишната национална мобилизация на 17 юли, в цялата страна са насрочени протести срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии.

В същото време голямо мнозинство от французите - 76% одобряват решението на президента Еманюел Макрон да обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал и други професии под заплахата от санкции, сочи проучване на Елаб (Elabe) по поръчка на BFMTV.

Демонстрации срещу задължителните здравни пропуски се провеждат и в Тулуза, Марсилия, Нант, Страсбург и други френски градове. Хиляди излязоха по улиците на южния пристанищен град Марсилия, скандирайки "Свобода, свобода", или "Макрон, не искаме твоя пропуск". Колоната потегли от старото пристанище до префектурата под звуците на свирки и аплодисменти. С вдигнати юмруци, някои от участниците в протеста няколко пъти подеха френския национален химн, "Марсилезата".

Припомняме, че мярката беше лансирана преди няколко дни. Така за да отидат на кино, да разгледат музей или да посетят спортна проява, французите трябва вече да представят документ, че са ваксинирани, или, че са с отрицателен тест за COVID-19.