WeEuropeans е непартийна гражданска кампания за мобилизация и поемане на европейския проект отново в ръцете на гражданите на всички страни от Европейския съюз.

Те призовават всички граждани на Европа да се включат в гражданско допитване, а основна тема е: "Как да преоткрием Европа?".

В анкетата има най-различни предложения за промяна в политиките на съюза. Едновременно се провеждат всенародни допитвания във всички европейски страни, а след това ще бъде организирано гласуване на всички европейски граждани по предложенията, получили най-висока оценка на първия етап.

На 22 март 2019 г., след като това допитване приключи, предложенията, подложени на гласуване от всички европейци, ще бъдат представени пред Европейския парламент под формата на Гражданска програма за провеждане на Конгрес на европейците. 

Ще бъдат поканени политическите лидери, всички кандидати за европейските избори, както и държавните и правителствените ръководители, да отговорят на общите опасения на своите съграждани.

Организатори са CIVICO Europa, което е асоциация с нестопанска цел, създадена с цел да даде възможност за поемане на европейския проект отново в ръцете на гражданите на ЕС, както и MAKE.ORG, които са разработили CivicTech), чиято мисия е да ангажира гражданите и гражданското общество в позитивната трансформация на обществото. ‍

Сред 5-те предложения с най-широка подкрепа в момента са "Трябва здравноосигурителните да имат право и избор да се лекуват безплатно из целия ЕС", както и "Трябва законите в ЕС да имат сила да осигуряват равни права на всички граждани в ЕС, за да има израстване, подобрение и ред в бедните региони".

Сред 5-те най-оспорвани предложения пък са: "Трябва ЕС да стане федерация и европейските държави да станат щати", както и "Трябва всеки европейски гражданин да има еднакви права за брак и семейство, независимо от ориентация или личностно съзнание".