Причината е, че имигрантите мюсюлмани са средно 13 години по-млади от местното население и сред тях има по-висока раждаемост

Ново изследване показва, че до средата на века мюсюлманският дял на европейското население ще нарасне значително, дори и ако границите на Европа бъдат затворени за бежанци, пише германският национален ежедневник Die Welt, цитирано от „Фокус“.

Изследователи от американския институт „Пю“ прогнозират сериозни промени в демографската картина на Европа през следващите няколко десетилетия, а един от трите сценарии предвижда към 2050 г. делът на мюсюлманите конкретно в Германия да се утрои и да достигне до малко под 20 %. Към настоящия момент те съставляват около шест на сто от населението в страната.

Авторите на доклада „Нарастващото мюсюлманско население в Европа“ са категорични, че тенденцията на увеличението на броя на мюсюлманите на Стария континент ще бъде устойчива, дори и в случай на незабавно затваряне на всички граници и пълното блокиране на каналите за законна миграция, като например предоставянето на работни визи.

При сценарий за „нулева имиграция“, мюсюлманското население във всички европейски страни ще нарасне от 4,9% до 7,4%. Причината е, че имигрантите мюсюлмани са средно 13 години по-млади от местното население и сред тях има по-висока раждаемост.

Вторият сценарий е за „средна имиграция“. При него се предвижда да не бъдат приемани повече търсещи убежище, а само мигранти с цел обучение или включване към пазара на труда. Резултатът: към средата на века мюсюлманското население в Европа ще се удвои до малко над 11%, а в Германия ще остане малко под него.

Сценарий на „високата имиграция" предполага, че ръстът ще продължи да бъде толкова висок, колкото в периода 2014-2016 г. Това би утроило мюсюлманския дял в Европа до 14%, а в Германия до малко под 20%.