Британският парламент гласува споразумението за Брекзит днес. Премиерът Тереза Мей се е запътила към историческо поражение, гласят прогнозите на британските медии, а ако това се окаже реалност, всички варианти за бъдещето на Великобритания са възможни.

Страната трябва да напусне Европейския съюз в 01:00 часа българско време на 30 март тази година, две години и половина след референдума, който показа и задълбочи разделението на британското общество, пише Дневник. Ако това се случи, без да има споразумение с ЕС - тоест, Брекзит без сделка - всички връзки на Великобритания с континента ще отпаднат буквално в рамките на нощ, което ще хвърли в хаос транспорта, търговията и статута на обикновените хора, които живеят от двете страни на Ламанша.

21:41
Мей поиска вот на доверие

Тази вечер парламентът не ни каза какво иска да одобри, каза Тереза Мей в първата си реакция. Правителството чу вота на парламента. Първо трябва да чуем дали имаме доверието на Камарата на представителите. Поради това потвърждавам, че депозирам молба за вот на доверие тази вечер, за да има време утре той да бъде дебатиран.

Ако парламентът ни даде доверие, правителството ще продължи в спешен план да потърси напредък по Брекзит с подкрепата на парламента.

21:30
Как се гласува в британския парламент
Депутатите, които искат да гласуват "за", отиват в помещенията отдясно на залата, а тези, които са "против" - вляво. Всяко лоби има по двама преброяващи гласовете, така че общо четирима души съобщават резултата на председателя на парламента Джон Бъркоу. Одобряващите броят и ще обявят консерваторите Уенди Мортън и Иън Стюърт, а за опозицията отговарят лейбъристите Вики Фокскрофт и Ник Смит

Гласуването отнема около петнадесет минути.

21:28
Хаосът около Брекзит може да доведе до куриозното развитие напускащите ЕС британци да гласуват за евродепутати.

21:24
Депутатите отхвърлиха поправката на Джон Барън, която даваше на Лондон право едностранно да прекрати "предпазната мрежа" за Северна Ирландия с 600 на 24 гласа - или с мнозинство от 576 души.

Започва гласуването за споразумението на Мей.

21:24
Мей няма да ходи в Брюксел утре
Тереза Мей няма планове да пътува в сряда до Брюксел, заяви говорителят на британския премиер. Ако тя изгуби днешния вот, както се очаква, Мей ще има само 3 дни, за да представи нов и по възможност подобрен вариант на споразумението. Въпросът е дали останалите 27 държави в ЕС искат това.

21:19
Най-тежкото поражение на премиер в последните 100 години – това показват прогнозите на основните британски медии за това колко депутати ще гласуват против споразумението на Мей. Досега тази "титла" принадлежеше на Рамзи Макдоналд. През 1924 г. 166 депутати гласуват против разследването срещу редактора на вестника на Комунистическата партия на Великобритания Джоузеф Кемпбъл за подстрекаване към бунт. Според различните преброявания днес, срещу Мей ще гласуват над 200 депутати.

21:09
Три от четирите предложени в закона за Брекзит поправки бяха оттеглени от вносителите - Джеръми Корбин, Иън Блекфорд от Шотландската национална партия и Едуард Лий от торите. Гласува се само по поправката на Джон Барън, но съдейки по силното "не" на депутатите, тя ще бъде отхвърлена.

Вотът за споразумението трябва да се проведе след минути.

20:49
Активността на референдума бе висока, резултът от него - ясен, отвърна Тереза Мей. 436 депутати гласуваха за активирането на чл. 50, който стартира процедурата по излизане, и само 85 гласуваха против. Сега парламентът е длъжен да изпълни волята на народа.

Мей, под аплодисментите на партията си, се придържа към досегашните си твърди мнения - няма смисъл от втори референдум; излизане без сделка ще бъде вредно за Великобритания; нейното споразумение е възможно най-доброто. Тя обеща при преговорите с ЕС да работи заедно с парламента. Досега кабинетът водеше самостоятелно подготовката за Брекзит и ролята на депутатите бе само да приемат или отхвърлят предложения им вариант.