Поредна историческа нощ в Лондон. Тереза Мей загуби вота за Brexit за втори път.

Сделката ѝ с Брюксел отново беше отхвърлена, този път с разлика от 149 гласа. "За" гласуваха 242 депутати, "Против"– 391.

Така премиерът на Великобритания загуби за втори път вот по споразумението - Камарата на общините на британския парламент отхвърли текста с голямо мнозинство и на 15 януари.

До официалната дата на развода между Великобритания и ЕС остават обаче само 16 дни. Трети шанс няма да има, предупреди Европа.

Вчера Мишел Барние, преговарящият за Brexit от Европейската комисия заяви, че Великобритания няма да получи преходен период без сделка.

Мей се опита да предложи това, което депутати привидно искаха – промени за предпазния механизъм за ирландката граница. Тя се споразумя за този текст с ЕС след дълги месеци на преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването ѝ начело на правителството.

"Сделката на премиера е мъртва и няма подкрепата на парламента. Лейбъристката партия има предложение и ще го направим отново. Може би, сега е дошло време за свикване на парламентарни избори", коментира Джереми Корбин, председател на Лейбъристката партия.

Какво става от тук нататък никой не знае със сигурност. При нормални обстоятелства премиерът щеше да е принуден да подаде оставка, но всички факти показват, че Островът не е в нормална ситуация.

За момента остават две опции – Brexit без сделка и удължаване. А големият въпрос, който всички в Уестминстър си задават е – удължаване, но за какво?

Днес се очаква да се внесе предложение за Brexit без сделка. То ще се гласува в четвъртък. Ако и то се провали, британските депутати ще могат да отложат излизането от ЕС.