Нарушен е принципът на солидарност и ваксините не се разпределят пропорционално между държавите в Европейския съюз. Това е заключението на лидерите на шест от европейските държави, сред които и България. Днес във Виена се срещнаха австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на България - Бойко Борисов, Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

"Разпределението е изключително несправедливо. Има държави в които се падат 27 ваксини на 100 души, а в други страни по 5 на 100. Това е проблем, който води до напрежение вътре в самия Европейски съюз. Всички хора предполагаха и очакваха, че ще имат равен достъп до ваксините. Но това не се случи. Вече имаме становище, което ще изпратим до Европейската комисия и  председателя Шарл Мишел. Поискахме корекция на механизма, за да има справедливост при разпределение на ваксините. Ние всички говорим за европейска солидарност и тя трябва да влезе в действие, за да може имунизационния процес да е успешен" заяви домакинът на срещата Себастиян Курц.  

Премиерът Бойко Борисов благодари на австрийския премиер за организацията, като припомни че комуникацията по проблема тече повече от седмица. 

"На 21 март, на съвещание,  ние сме гласували за пропорционално разпределянве на ваксините. След това ни бяха посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, а качеството се гарантира от Еврпопейската комисия по лекарствата. Сега, една година по-късно нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Те не само нарушават договорите за доставка и, но и квотите за пропорционално разпределение. Разбираме, че разпределението се прави от някакъв комитет, но аз не знам как може да бъде нарушено решение на съвета" заяви Борисов. 

"Нашия призив е незабавно тази несправедливост да бъде отстранена. Иначе до май, ние не можам да постигнем групов имунитет. Вярвам , че комисията ще спази поетите обещания. Още повече , че в България на 4 април има избори и за нас е важно до тогава да бъдат ваксинирани максимален брой граждани." бе категоричен българският премиер. 

Премиерът на Словения Янез Янша подчерта, че дори в една държава да има висок процент ваксинирани, те няма как да бъдат защитени , ако в съседните държави ваксинацията се забавя.