С палки и сълзотворен газ полицията разпръсна протеста на група леви активисти в Атина, които недоволстват срещу посещението на германския канцлер Ангела Меркел. Това е първата й визита в Гърция от 2014 г. насам. 

Пренебрегвайки забраната за демонстрации в центъра на Атина по време на двудневното посещение на германския канцлер в страната, няколко десетки протестиращи се отделиха от шествие с участието на около 400 души, и успяха да пробият полицейския кордон, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.

 Около 2000 полицейски служители, хеликоптер и безпилотни летателни апарати са задействани за да не се стигне до ексцесии. Улиците и метростанциите са затворени от съображения за сигурност.

Меркел е обвинявана от мнозина в Гърция за строгите икономии, които страната преживя през по-голямата част от миналото десетилетие, което доведе до рязка и продължителна рецесия и последващ спад на жизнения стандарт.

Германия беше най-големият донор за трите международни спасителни пакета, които Гърция получи в периода 2010-2018 г. за справяне с финансова криза, която едва не я извади от еврозоната. Като част от тези спасителни планове, гръцките правителства трябваше да увеличат данъците, да намалят пенсиите и заплатите.

Германският канцлер пристигна в Атина тази вечер и визитата й предизвика голямо внимание в Гърция, а националната телевизия ЕРТ излъчила на живо пристигането й на летището.

По време на срещата с Ципрас тази вечер се очаква двамата лидери да обсъдят гръцката икономика, миграцията и финалната фаза в дългогодишния спор със Скопие за името на Македония.

 Гърция преодоля финансовите трудности, укрепва своите позиции в ЕС и е опора стабилност на неспокойните Балкани, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в своята резиденция преди срещата си с германския канцлер, предаде ТАСС.

По думите на Ципрас след почти пет години германският канцлер е пристигнал в друга Гърция, която след много големи трудности е успяла да преодолее кризата и окончателно да излезе на пътя на развитието и социалните преобразования. През изминалия период ние съвместно преодоляхме трудности, конфликти, стълкновения и противоречия, успявайки да намерим в рамките на това, че Европа винаги следва процедурите за намиране на компромиси, решения, за да преодолеем тези предизвикателства. Смятам, че днес ние можем да кажем, че успяхме да запазим европейската сплотеност и да преодолеем гръцката криза, която същевременно бе и европейска криза, каза Ципрас.

От своя страна Меркел заяви, че с удоволствие е пристигнала в Атина, за да обсъди различни въпроси.

Отминаха трудни години и ние успяхме да укрепим европейския дух, да се заемем с различни проблеми, които имат голямо значение за Европа и Гърция, каза Меркел.

Гръцкият народ премина през труден етап и аз бих искала да благодаря за това, което успя да направи Гърция, независимо от икономическите трудности и тежестта на мерките. Според думите на канцлера тема на обсъждане с ръководството на Гърция ще бъде и ролята на страната на Балканите.