За да продължи излъчванията си в Европейския съюз след Brexit, Би Би Си ще трябва да има лиценз, пише „Льо монд“, позовавайки се на агенция Франс прес.

За тази цел британският медиен гигант планира да основе "важен офис" в ЕС. Брюксел е в списъка на Би Би Си за евентуално седалище. Споменават се още два града, единият от които е Амстердам.

Белгийският премиер Шарл Мишел вече е имал разговор по този въпрос с генералния директор на Би Би Си Тони Хол в Давос на Световния икономически форум. "Белгия често е в списъка на компаниите, които искат да се придържат към Европейския съюз след Brexit", каза Шарл Мишел, цитиран от агенция Белга в сряда.

"Имаме няколко предимства: стратегическа позиция, многоезична страна сме, различни международни институции като ЕС или НАТО и непосредствена близост до Лондон, три часа с влак на Eurostar", заяви източник от правителството.
Свързана с АФП, Би Би Си отказа да коментира.

Ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка на 29 март или ако бъде ратифицирано споразумение, в края на преходния период в края на 2020 г. Би Би Си ще загуби своите паневропейски права за излъчване. Съгласно действащите правила, разпространител, лицензиран в една от държавите членки на ЕС, може да излъчва във всички 27 други страни.

„Получаването на лиценз изисква значително присъствие на място. Базите с данни на BBC и производствените екипи биха могли да останат в Лондон. Но ще трябва да установят седалищата на международната си дейност в избраната страна, както и екипи, които да отговарят за програмирането“, казва съботният „Фигаро“.

В допълнение към Би Би Си този казус засяга повече от петстотин международни канала с офиси в Обединеното кралство. Такъв е случаят с Discovery, Disney, MTV, CNN и National Geographic.