Българите, гласуващи в следобедните римски жеги, се броят на пръсти пред посолството ни в италианската столица. Малко повече хора е имало сутринта. Дали общият брой гласували ще надмине този от априлските избори, когато упражниха вота си общо 4528 българи в Италия, ще стане ясно след часове. За разлика от април, когато имаше разкрити 25 секции в Италия, сега те са 28, както сочат данните на Централната избирателна комисия. В Рим има две секции в консулския ни отдел, а в Милано са три.

Според Италианския статистически институт в момента има регистрирани с постоянно жителство в Италия малко над 56 000 българи. Смята се, че реалният им брой е поне двойно по-голям.

Спокойно върви изборният ден във френската столица Париж. Пред посолството липсват традиционните дълги и виещи се по улицата опашки от чакащи за гласуване, а засега сигнали за проблеми с машинното гласуване не са докладвани.

За тези парламентарни избори на територията на Франция са разкрити 19 изборни секции, сред които и такива в дипломатическите ни представителства в Париж и Страсбург. Очакванията са за ниска избирателна активност, защото училищата и университетите са във ваканция, и повечето българия, живеещи във Франция, в момента са на почивка, съобщиха от Би Ти Ви.