Бедстващ планинар в Алпите бе спасен, след като оцелял цели пет дни в дълбока скална цепнатина преди да бъде открит. 45-годишният германец от Дуисбург потеглил из австрийските Алпи миналата седмица. След като три дни нямал вест, баща му се разтревожил и подал сигнал до полицията, съобщава bnt.bg.

В това време катерачът бил на дъното на 30-метрова пукнатина в скалите. Паднал в нея, когато се подхлъзнал на пресния сняг. Снегът блокирал и обхвата. За щастие носел резервни батерии за телефона си и продължил да опитва. Чак късно вечерта на петия ден се появила връзка, но лоша.

Бернхард Магрицер - Алпийска полиция, Гмунден: В контролния център в Гмунден получили обаждане от германски номер, но не разбрали и дума. Колегата обаче знаел, че издирваме човек и отговорил с СМС. Алпинистът успял да изпрати джи пи ес координатите си.

Нямаше да го намерим, ако не беше ни изпратил координатите си. Представете си - метър и половина сняг в изолиран район. Като да търсиш игла в купа сено, твърдят спасителите. С тъмнината, с риск за живота си 25 спасители веднага поели към него. Намерили го в хипотермия, с ранено рамо и глезен, но в добро състояние, като се има предвид какво изпитание е преживял.