На 9 авуст Франция въведе така наречената здравна карта или ваксинационен паспорт, които са нужни за посещения на ресторанти, големи търговски центрове, културни центрове, спортни събития, за настаняване в хотел, пътуване със самолет или с влак и други. Документът съдържа информация за завършена имунизация с ваксина, одобрена от Европейския съюз, за преболедуване на COVID-19 или отрицателен тест за коронавирус.

Българка, която се намира в Париж обаче ни обясни как всъщност френските власти са се погрижили да уважат правото на избор на местните и туристите. Тя ни информира, че навсякъде из столицата има разположени полеви лаборатории за бързи антигенни тестове. Като пример може да вземем катедралата „Sacre Coeur” в Париж. Мобилните лаборатории предлагат бързи антигенни тестове, които в случая играят ролята на здравна карта и ни дават правото да посещаваме търговски и културни центрове и различни събития, без да нарушаваме въведените противоепидемични мерки. Тестовете се заплащат от туристите, но за французите услугата е напълно безплатна.

Редно е да се осигури "избор" на хората да решават сами измежду тест и ваксина, завърши нашата сънародничка.

Напомняме, че в България от днес влизат в сила нови, по-строги противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса.

Влязоха в сила новите ограничителни мерки срещу COVID-19 със срок до 31 октомвриРедица нощни заведения обявиха, че няма да се съобразят със заповедта на здравния министър и ще работят