Много българи участваха в милионното шествие по улиците на Лондон срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз, което се проведе тази събота. Участниците в митинга поискаха нов референдум, който да отмени напускането на ЕС.

Българската общност в столицата на кралството активно подкрепя всички опити да се отмени развода между Великобритания и Евросъюза.  

На такова мнение е и Моника Илчева, която в момента завършва магистратура в Лондон. Тя участва в протеста срещу Брекзит, защото не иска "разводът" между Великобритания и Европейския съюз да се случи. "Според мен българските студенти се притесняват основно от това, че не знаят при какви условия ще могат да пътуват, учат и работят в Анлия след Брекзит. Един конретен пример - нашите студентит се опасяват, че таксите за университети могат да се вдигнат, но не знаят с колко.", обясни пред TrafficNews.bg Илчева.

Според нея неяснотите пред бизнеса са дори още повече: "Българите с бизнес на Острова се притесняват от няколко съвсем фундаментални неща - срив на паунда при Брекзит и как ще успавят да управляват бизнеса си след него. Ако той е свързан с други европейски държави, как се случва търговията в бъдеще? Каква ще договорката между Великобритания и другите страни за внос - износ и на каква цена ще са те?", коментира студентката. 

"Протестиращите в събота просто искаха и тяхната дума да се чуе, да участват в решението, което касае всеки един от тях. В събота те поискаха референдум с три избора - Брекзит със сделката на Тереза Мей, Брекзит без сделка или оставане в Европейския съюз. Съответно 1 милион души в Лондон поискаха оставане".

През последната седмица няколко медии на Острова загатнаха за възможен преврат срещу британския премиер Тереза Мей от съпартийциите й заради отлагането на датата за Брекзит с две седмици. Тези версии обаче бяха отхвърлени от членовете на Консервативната партия. 

Днес Европейската комисия направи изявление, цитирано от Франс прес, че възможността Великобритания да излезе от Съюза без сделка става все по-реална. Това би означавало, че Обединеното кралство ще напусне ЕС без ясни търговски отношения и ред други неясноти. Според британската телевизия ITV, Тереза Мей е готова да подаде оставка, ако Брекзит се случи без сделка. Припомняме, че до развръзката на агоничния "развод" не остава много време - новата дата за Брекзит е 12-ти април.