Българи, които живеят в Лондон, ще засадят рози на Голдън Скуеър в Сохо, Лондон, съобщиха от Лондонската българска асоциация, предава Вестник Сега.

Розовата градина ще бъде засадена в края на тази седмица от участници в групата „Разходки из Лондон“, която има над 1700 членове.

Голдън скуеър е избран, тъй като на това място вече е имало български рози, подарени през 70-те години от Софийската община. Розите са съществували там до края на 90-те години. Табели на входа на площада разказват неговата история, включително обясняват, че розите са дарение от Софийската община. „Като отново засаждаме рози, ние възраждаме тази българска инициатива. Този път обаче това прави българска група в Лондон, а не българската държава или Софийската община“, казва Бойко Боев от организацията.

В края на миналата година Лондонската българска асоциация получава финансиране от кметството на британската столица за своя проект „Български приноси за Лондон“. Проектът печели средства по програмата “CitizenLed Engagement Programme” на кмета Садик Хан.

Освен за розовата градина, българите са получили финансова подкрепа и за още няколко инициативи - изследване на 150 българи, жители на Лондон, за тяхната адаптация и участие в живота в Лондон; посещение на българска група в лондонски институции с цел създаване на контакти между българи в Лондон и управлението на Лондон , парти с дегустация на български храни с цел създаване на контакти с други общности и представяне на българската общност в Лондон, както и отпразнуване заедно на Деня на българската писменост и култура - 24 май, както и нов брандинг и сайт на Лондонската българска асоциация. Сайтът “Разходки из Лондон” ще бъде променен и ще стане двуезичен. 

Лондонската българска асоциация е създадена на 1 ноември 2015 г. в Деня на будителите, за да подкрепя проекти, насочени към свързването на българската диаспора с Лондон.