В своя реч австрийският канцлер Себастиан Курц обяви тази вечер, че подава оставка, след като срещу него бе започнато разследване за корупция.

Курц заяви в изявление за медиите, че ще предложи външният министър Александър Шаленберг да бъде назначен за канцлер, съобщи Ройтерс. Курц възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната й група.

До политическата криза в Австрия се стигна след акция на прокуратурата в канцлерството и ново разследване за корупция във властта. Австрийската прокуратура претърси кабинети в канцлерството, финансовото министерство и централата на Народната партия.

От институцията имат подозрения, че канцлерът Себастиан Курц е използвал държавни пари, за да си осигури положителен медиен образ в известен австрийски таблоид.

Според източници на bTV сметката за медийни услуги възлиза на над 1 млн. евро и е заплатена от финансовото министерство.

Всичко започва през 2016 г., когато Курц е все още външен министър на Австрия и влиза в надпреварата за канцлер. Според прокуратурата Томас Шмид, тогавашен генерален секретар на финансовото министерство, уговоря публикуването на манипулирани социологически проучвания в издания на медийната група Österreich. Разследващите смятат, че до 2018 г. за въпросните публикации са използвани държавни средства, идващи директно от финансовото министерство.

На 7 октомври тази година от партията на Курц отрекоха обвиненията, а опозицията поиска той да подаде оставка. От коалиционната партия на Зелените открито поставиха под въпрос способността на канцлера да остане на поста.

Специално обръщение направи и президентът. „Свидетели сме на нещо необичайно - поредица от обиски и държавната прокуратура разследва нов случай. При такива случаи и важно да се придържаме към правилата на правовата държава“, каза Александър ван Белен.

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибиса-гейт".