Австрия въвежда локдаун за неваксинираните, хиляди излязоха на протест срещу COVID мерките в Женева

Според плана мярката ще влезе в сила от полунощ

Свят 14.11.2021 09:21 1453 0
Австрия въвежда локдаун за неваксинираните, хиляди излязоха на протест срещу COVID мерките в Женева

Австрия планира да въведе локдаун за неваксинираните и за непрекаралите Ковид-19 още от днес, предаде ДПА, като се позова на проектодокумент, съдържащ подобно предложение. Според плана мярката ще влезе в сила от полунощ и първоначално ще действа до 24 ноември.

В проектодокумента се казва, че това решение е нужно, за да се предотврати срив в здравната система.

Федералното правителство планира днес да обсъди предложението с лидерите на отделните провинции. Комисия в долната камара на парламента пък ще вземе решение по предложението тази вечер, но това се смята за чиста формалност.

Съгласно мярката, хората, които не са ваксинирани или не са прекарали Ковид-19 ще могат само да напускат домовете си при определени обстоятелства, докато локдаунът е в ход, като например по съществени причини, за пазаруване на продукти от първа необходимост, за ходене на работа, за изповядване на религия, за разходка с цел запазване на физическото и менталното здраве. Локдаунът няма да се прилага за деца под 12 години.

Вчера Австрия регистрира над 13 000 новозаразени с коронавируса. Средно за 7 дни случаите на зараза са 814,6 на 100 000 души.

Междувременно няколко хиляди души демонстрираха вчера в Женева срещу ковид мерките, въведени от федералното правителство, както и, за да кажат "не" на новия закон, свързан с КОВИД-19, който ще бъде подложен на референдум на 28 ноември, предаде Франс прес.

Шествието от около 5000 души, според организаторите, и 2500, според женевската полиция, премина по градските улици и стигна до европейската централа на ООН - Дворецът на нациите.

Демонстрантите носеха лозунги и транспаранти, осъждащи "принудителната ваксинация", "масовото следене на хора" и "дискриминацията", породени според тях от съвкупността от ограничения, наложени от началото на ковид пандемията в Конфедерация Швейцария.

Протестиращите призоваха също да се гласува с "не" на допитването, насрочено за 28 ноември, за ковид закон, който ще създаде необходимото правно основание за въвеждане на "ковид сертификат" за ваксинирани или оздравели лица, като ще позволи и проследяването на контакти за "прекъсване на веригите на предаване на заразата".

Законът е дискриминационен, ще създаде общество от две категории хора и въобще не е в съответствие с нашата конституция и нашите швейцарски ценности, каза за АФП Аниес Аедо - говорителка на организацията "Приятели на конституцията".

Човешките същества не са тук, за да бъдат следени, за да се отнасят с тях като с добитък и не трябва да има сегрегация между различните хора, това е наистина важното послание, добави Клои Фрамери - водеща активистка срещу ковид ограниченията в романска Швейцария.

В началото на ноември проучване на общественото мнение прогнозира, че 69 процента ще гласуват с "да" на референдума на 28 ноември.

В момента Швейцария се опитва да се мобилизира в полза на имунизирането, тъй като процентът на поставените дози ваксини е по-малък отколкото в съседните й държави. Към 11 ноември той е бил 66,6 на сто.

От 24 февруари 2020 г. Швейцария е регистрирала 909 034 случаи на зараза и 10 938 починали, по данни на федералната служба за обществено здраве.

Изпрати новина