Австрийските власти взеха решение за разхлабване на мерките във връзка с разпространението на COVID-19, съобщиха от Външното ни министерство. Считано от 16 май 2021 г. е премахната забраната за излизане между 20 и 60 часа, както и ограниченията за срещи на открито с хора, които не са от близкия роднински кръг (братя, сестри, деца, родители, семейни партньори). 

По информация на българското посолство във Виена към този момент, режимът за влизане на български граждани в Австрия остава непроменен.

Сънародниците ни, пътуващи за Австрия, могат да влизат в страната с документ за бърз антигенен тест, направен в рамките на 48 часа, или за PCR тест, направено не по-късно от 72 часа преди пътуването.

 

Ако пътуващите не разполагат с документ за проведен тест за коронавирус, те са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в страната.

Всички граждани, идващи от рискови региони, сред които и България, трябва да се регистрират до 72 часа преди влизане в Австрия на следния линк:http:// https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_68/COO_2026_100_2_1833846.html.

Пътуващите трябва декларират, че ще бъдат в 10-дневна карантина, с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането в страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден „0“.