Мотивите на мъжа, нападнал в Мюнхен минувачи, не са свързани с тероризъм. Това съобщи на пресконференция представител на мюнхенската полиция. Няма данни инцидентът да има и политически или религиозни мотиви.

Нападателят рани по-рано днес няколко души с нож в централната част на града. Извършителят е задържан, а пострадалите са в стабилно състояние. Сред ранените няма наши сънародници, а конкретният мотив за нападението все още не е ясен, но се предполага, че става дума за психическо разстройство.

Извършителят е 33-годишен немски гражданин и е бил познат на органите на реда, съобщават ТАСС и Франс прес, цитирани от бТВ. Рано тази сутрин улиците на Мюнхен бяха огласени от вой на полицейски сирени. На площад Розенхаймерплатц и в района около него неизвестен извършител атакува с нож хора на случаен принцип.

Нападнатите са осем души – румънец, италианец , както и немски граждани, сред които и 12-годишно дете. Няма тежко пострадали, четирима са с леки наранявания. След близо 3-часова гонка с 500 служители на реда, извършителят е задържан. Той е познат на полицията за кражби, нанасяне на физически наранявания и наркотици. 

„Няма съмнение, че задържаният е извършителят. Има различни доказателства, които са открити, сред тях е и ножът, с който е извършено престъплението”, съобщава Хубертус Андре, началник на полицията в Мюнхен