Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон се предаде сам на белгийската полиция. Същото са направили и няколко негови бивши министри. За Пучдемон и други членове на неговия разпуснат от централното правителство в Мадрид кабинет Испания издаде международни заповеди за арест.

Той и четирима от бившите му министри избягаха в Белгия тази седмица, след като бяха отстранени от власт заради незаконното обявяване на независимост в Каталуния. Други осем от министрите на Пучдемон бяха арестувани в Мадрид.

Очаква се днес белгийската прокуратура да даде пресконференция. 

Вчера Пучдемон писа в акаунта си в "Туитър" вчера, че е "готов изцяло да сътрудничи на белгийското правосъдие след издаването на европейската заповед за арест, издадена от Испания". По-рано обаче брюкселският му адвокат, цитиран от Асошиейтед прес, каза, че неговият клиент смята да се бори срещу екстрадиране в Испания, без да иска политическо убежище в Белгия. 

Според правни експерти процесът от арест до екстрадиция, включително и обжалванията, може да отнеме два месеца, през което време Пучдемон не може да бъде върнат в Испания, предаде Би Би Си. Това време може да му даде възможност да влияе и дори да участва, макар и от разстояние, в обявените от Мадрид регионални избори в Каталуния на 21 декември. 

Докато Пучдемон остава блокиран в столицата на Европа, в Каталуния политическите партии трескаво се готвят за началото на предизборната кампания, която очевидно ще бъде колкото изострена, толкова и решаваща за изхода от най-тежката институционална криза в Испания от близо 4 десетилетия, отбелязва АП, цитирана от БТА. 

Партиите трябва до вторник да се регистрират в коалиции или за самостоятелно участие. Пучдемон вече се намеси в дебата, като подкрепи намерението на своята десноцентристка Демократическа партия на Каталуния да формира единен блок на привържениците на отцепване от Испания. 

Проучване, оповестено днес от испанския вестник "Ла Вангуардия" и цитирано от Ройтерс, сочи, че партиите, обявяващи се за независимост на Каталуния и които вероятно ще се обединят в общ блок, ще спечелят регионалните избори през декември, но е малко вероятно да получат парламентарно мнозинство.