Ангела Меркел ще вземе със себе си и Олаф Шолц, кандидата за канцлер от Германската социалдемократическа партия (SPD), на срещата на върха на Г-20 в Рим. Действащият лидер покани Шолц да вземе участие в двустранните срещи, които тя ще проведе, предаде „Зюддойче Цайтунг“.

Меркел, чиято партия остана втора на парламентарните избори през ноември, в момента е служебен канцлер. Очаква се Шолц да бъде неин наследник на поста, но първо трябва да спечели абсолютно мнозинство в Бундестага.

В момента социалдемократите водят коалиционни преговори за споделяне на властта със Зелените и Свободната демократическа партия. Очаква се Шолц да се присъедини към срещите с президента на САЩ Джо Байдън, турския Реджеп Ердоган, както и с ръководители на Аржентина, Индия, Сингапур и Южна Корея, пише „Гардиън“.

Има планове и за четиристранна среща за Иран между Великобритания, Германия, САЩ и Франция. За лидерите на държавите от Г-20 това ще бъде първа среща лице в лице от две години насам заради пандемията от коронавирус.

Лидерите на Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия и Япония обаче вече отказаха да присъстват лично. Домакин на събитието е Италия.

Въпреки че Шолц беше вицеканцлер и министър на финансите в последното правителство на Меркел, двамата политици произхождат от традиционно съперничещи си партии, а в предизборната кампания преди вота през септември тя настоя, че между нея и избраника за канцлер от SPD има „огромна разлика“.