Властите в Индонезия удвоиха размера на района, който хората трябва да избягват на Бали, след като се оказа, че връх Агунг е пред потенциално изригване. Националната агенция за намаляване на бедствията в Индонезия актуализира предупреждението за вулкана в понеделник, повишавайки го до трета степен.

Въведено е и ограничение туристите и местните да не се привличават на повече от 6 километра до кратера на вулкана. Освен това агенцията предупреди, че посетителите трябва да избягват изкачване на планината на повече от 950 метра от морското равнище, в допълнение към 7.5-километрова зона на север, югоизток и югозапад от вулкана.

Агенцията призова за прекратяване на всички дейности в рискова област и се подготвя за възможни евакуации, ако вулканът изригне. Връх Агунг се намира на около 72 км североизточно от Кута - популярно място за пътуващите из Индонезия.

Това е популярна дестинация за приключенски туристи, които се изкачват на връх с височина от 3030 м при изгрев слънце, посочва T+L. Сеизмичната активност на вулкана продължава да се увеличава, а местните власти съобщават, че вече са наблюдавани 50-метрови изригвания от основата на кратера.

Независимо от това, агенцията все още насърчава местните жители и туристите да продължат посещенията си и повечето планирани дейности в района, но предлага те да останат бдителни и да продължат да следят информацията за потенциалните изригвания. 

Когато връх Агунг (известен още като Gunung Agung) последно изригва през 1963 г., това води до смъртта на около 1100 души.

В местната митология той е известен като пъпа на света. Агунг е и най-високата точка на острова - той се изправя на 3 142 метра над морското равнище.