Учени са засекли поток от наутрони, който идва от затворена стая на АЕЦ "Чернобил" . Това на практика означава делене на ядрен материал, а при това положение не може да бъде изключен вариантът за нов взрив.  

"Като живи въглени в барбекю" - така престижното списание Science определя настоящата ситуация в Чернобил.

Думите са на ядрения физик Нийл Хаят от Университета в Шефийлд, който се наема със задачата да установи каква е настоящата ситуация в АЕЦ-а, 35 години след най-кошмарната атомна авария в човешката история. Заключението е, че положението в Чернобил е най-малкото притеснително.

По тази причина Хаят тепърва ще работи съвместно с украински специалисти по ядрена енергетика, с които да се разбере доколко има повод да се тревожим. Засега физикът е убеден само в едно - не можем напълно да изключим вероятността за нов тежък инцидент в украинската атомна електроцентрала, въпреки че процесите там могат и да затихнат по естествен път.

Както специалистът обяснява, проблемът се крие в една от стаите, която е останала недостъпна след аварията и е сред най-тежко засегнатите от радиацията места в цялата централа. Около този район на четвърти реактор започва да се наблюдава повишение в неутронния фон, което може да се проследи до въпросната стая с номер 302.

Скокът в нивото на неутроните е сигурен сигнал, че там тече процес на делене на атомните ядра и то процес, който се случва напълно от само себе си и не се знае доколко може да бъде контролиран от човека.

 

АЕЦ в Чернобил се взриви на 26 април 1986 година и бе засегната цяла Европа.