Скептицизмът към ваксините срещу Covid-19 остава широкоразпространен в Европейския съюз, каза днес високопоставен служител на общността във връзка с проучване сред граждани на ЕС, предаде ДПА.

Тридесет и три процента от гражданите на ЕС казват, че нямат желание да се ваксинират при първа възможност или дори до края на годината, съобщи Мартин Зелмайер - пратеник на Европейската комисия във Виена.

Той изтъкна, че тези нагласи рискуват да подкопаят целта на ЕС за постигане на колективен имунитет тази година. Това ще е голямо логистично постижение, предвид бавната ваксинационна кампания в страни от общността.

Зелмайер се позова на ново проучване сред 27 000 граждани на ЕС, извършено през февруари и март.

Представителят на ЕС призова да се прояви разбиране, ако планираният ваксинационен документ "зелен пропуск" в рамките на ЕС не сработи на 100 процента от самото начало.

Зелмайер посочи, че е важно за 27-те членки на ЕС да се договорят по два ключови въпроса преди въвеждането на този документ, който би дал на хората по-голяма свобода на придвижване в региона. Първото нещо, по което е нужно съгласие, е дали човек може да се смята за ваксиниран три седмици след поставянето на първата доза ваксина или едва след инжектирането и на втората.

Второто важно нещо, по което държавите трябва да се разберат, е дали само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата и от Световната здравна организация, трябва да са валидни във връзка с този сертификат или притежателите на "зелен пропуск" може да са имунизирани също с руска или китайска ваксина.