135 избирателни секции отварят врати днес в Обединеното кралство за изборите за Народно събрание. Гласуването ще протече и по двата начина – машинно и с хартиени бюлетини. Секциите отварят в 9 часа сутринта българско време и затварят в 22 часа вечерта.

На предишните избори на 4 април на Острова бяха отворени само 35 секции и поради традиционно високата активност на българските гласоподаватели се стигна до дълги опашки, дори в една от секциите – Палмърс Грийн, се създаде напрежение след като около 100 души не успяха да упражнят правото си на вот след изтичане и на допълнително отпуснатия за гласуване час.

При сегашните 135 секции, 46 от които са само в Лондон, очакванията са гласуването да протече по-нормално. Само в Палмърс Грийн, например, сега ще има три избирателни секции. Местните доброволци работиха усърдно и неуморимо, за да подготвят всичко както трябва, като може би най-голямото предизвикателство бе намирането на състав за комисиите в големия на брой секции.

Единствената по-голяма неизвестна е как ще протече машинното гласуване, което е новост на Острова за организаторите и гласоподавателите. По принцип в 56 от секциите в страната са разположени 65 машини. В останалите 79 ще се гласува с хартиени бюлетини.

Има няколко допълнителни фактора, които трябва да се отчетат при гласуването в Обединеното кралство. Първият е, че то става в условия на пандемия. Определеният от премиера Борис Джонсън „Ден на свободата“ на 19 юли с вдигането на карантината е още далеч, а това означава, че мерки като социална дистанция и носене на маски са в пълна сила.

Вторият фактор е финалът на европейското първенство по футбол на „Уембли“ между Англия и Италия. Мачът е от 22 часа българско време, като очакванията са, че онези българи, които искат да го гледат, ще се опитат да гласуват по-рано през деня.

Българите в Мелбърн, Австралия също гласуват активно. Към 15 ч. местно време са гласували 100 души. Това е близо до рекордните 127 души, които са участвали досега в изборите. В секциите в Австралия се гласува с хартия.

В 7 ч. беше отворена и първата избирателна секция в Истанбул. 112 са секциите в Турция - три пъти повече от април. В 49 ще се гласува с 69 машини. 350 000 души имат право на глас, като през април гласуваха 22 000 души. Включването на машината, принтирането на системната разписка и началния протокол премина без проблеми, предаде БНТ. 

В Бурса обаче не опашките са проблемът, а машините. Едната машина се е счупила след първия гласоподавател. След това и другата машина се развалила. 

Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема във втората машина. Първата обаче все още е неизправна.

Правилата предвиждат, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията да бъде затворена за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Има общо 33 избирателни секции – в 12 от тях има машини, а в 3 те са две.