Той говори тихо и спокойно. Често се усмихва, пуска леки шеги, които разведряват разговора. Изглежда ведър и енергичен човек. Има артистични маниери, необичайни за военен.

Така описват 35-годишния капитан от Националната гвардия на Кипър Никос Метаксас неговите познати, привикани на разпит след като офицерът се оказа първият сериен убиец в историята на Острова на Афродита.

Той вече направи признания за седем свои жертви, но съмненията са, че те са много повече. Никос е подбирал чужденки, знае се, че е убил три филипинки и 6-годишната дъщеря на една от тях, една непалка и румънка с 8-годишна дъщеря. Случаите са описани в 10 страници, изписани на ръка с красив и стегнат почерк от самия Метаксас след задържането му на 18 април.

Според признанията му убийствата са станали в периода от септември 2016 г. до лятото на 2018 г. Досега са открити телата на пет от жертвите, като само едно е идентифицирано.

Труповете са хвърляни на две места, твърде далечни за случайни минувачи.

Едното е пълната с вода 130-метрова шахта на отдавна изоставена медна мина край село Мицеро, на 30 км югозападно от столицата Никозия. Там са намерени две жертви, но оттам започна да се разплита смразяващата история. Туристи виждат изплувало на повърхността тяло. Трупът е на филипинката Мари Роуз, която заедно с дъщеричката ѝ изчезват в началото на май миналата година.

Другото място е Червеното езеро, което дължи името си на медните съединения от съседния рудник. Никос твърди, че е изхвърлил три куфара с телата на убитите. Те обаче са почти разложени от силно токсичната течност.

Сега много артистични дами от Кипър треперят от ужас, защото са били край бреговете на двете езера като участници в семинари по фотография, водени от Метаксас.

Все пак той е сред най-талантливите майстори на обектива, получавал е награди за снимките си, гостувал е в много тв предавания. Затова и за повечето му познати е необяснимо как една толкова артистична натура може да крие такова чудовище в себе си.

"Това е някакъв съвременен вариант на историята за добрия доктор Джекил, който се преобразява в садиста мистър Хайд от романа на Робърт Луис Стивънсън", твърдят пред "Стандарт" ужасени познати на офицера, които търсят обяснение за това раздвоение на личността.

"Не мога да повярвам, че срещу мен е седял убиец, той беше толкова тих и деликатен", изумена е и фотомоделът Теа Георгиева. Бургазлийката дори има заснет клип от Никос, а малко преди да бъде арестуван е имала среща с него, за да й предлага квартира.

Веднага след задържането му Метаксас е подложен на обстойни психоекспертизи. Изводът е, че той е напълно вменяем и през цялото време е бил наясно с действията си. Пратените от Скотланд Ярд експерти пък останали изумени от хладнокръвието, с което Никос давал показания как е убил и къде е захвърлил труповете без никакви следи от съжаление или разкаяние.

В живота си Никос два пъти преживява огромен стрес.

Първият е, когато едва 12-годишен се разделя с майка си. Тя е българка от Стара Загора, а баща му е кипърски грък. Двамата са студенти у нас, а разводът им е съпроводен от тежки скандали и разправии.

За майката на серийния убиец се знае, че и в момента живее в Стара Загора, но старателно избягва медиите.

Вторият шок е когато съпругата на Никос се разделя с него и отвежда двамата им синове.

Според разследването още преди развода обаче офицерът води двойствен живот. Той е много активен участник в сайта Badoo под псевдонима Орест, където търси контакти с жени. Те са предимно чужденки, работещи като домашни помощнички, както и самотни майки.

Метаксас е човек с висока обща култура и избора на герой от гръцката митология за псевдоним със сигурност не е случаен. Орест убива майка си Клитемнестра и нейния любовник, за да отмъсти за смъртта на баща му - микенския цар Агамемнон, станал жертва на коварната си съпруга. Сюжетът е в основата на няколко древногръцки пиеси: "Орестия" на Есхил, "Електра" на Еврипид, "Електра" на Софокъл, "Ифигения в Таврида", "Електра" и "Орест" на Еврипид.

Според психолозите Никос е имал комплекс, че най-важните жени в живота му го предават и това е заложено в природата на нежния пол.

Много странен е и начинът, по който Никос е убивал жертвите си. Задушавал ги е с вътрешната сгъвка на лакъта си - добре изучена хватка от тренировките в армията. При нея нападателят е в гръб на жертвата и не вижда нейните предсмъртни конвулсии, както и ужаса в очите.

Съмненията са, че черният му списък води началото си много по-рано. Затова като потенциални жертви на серийния убиец се подозират и всички 22 жени, изчезнали през последните три години. Сред тях е и 16-годишната българка Яница Динева, която е в неизвестност от 19 юни 2018 г.

Темата за серийния убиец Метаксас продължава да е №1 на Острова на Афродита. А общественият гняв не стихва и след оставките на правосъдния министър и шефа на полицията.

Още един труп в езеро! Откриха петата жертва на чудовището от Кипър...Серийният убиец с български корени е разследван и за изнасилване на чужденка

Три българки в списъка на изчезналите жени в КипърСънародничките ни са изчезнали от 1999 г. насам

Чудовището от Кипър е убил над 37 жени! Сред тях - 3 българкиСписъкът с жертвите е страховит, сякаш е колекционирал жените по държави...

Фотомоделът Теа Георгиева опасно близка със серийния убиец НикосМетаксаз снимал клип и уреждал квартира на бургазлийката, която е била набелязана за следващата му жертва, смята полицията