Фотомоделът Теа Георгиева е можела да бъде следващата жертва на серийния убиец от Кипър Никос Метаксаз, който беше задържан преди седмица. Тя е имала уговорена среща с 35-годишния капитан от Националната гвардия точно в деня, когато полицията го арестува, пише "България днес".   

Офицерът, чиято майка се оказа българка от Стара Загора, вече е признал 7 убийства - на 5 жени и на двете малолетни дъщери на две от тях. Досега са открити четири тела. От направените аутопсии и изследвания категорично е потвърдена самоличността само на една от жертвите. Криминалистите допускат, че убийствата може да са повече, защото са известни 22 случая на изчезнали жени за последните 3 години.

Издирванията на още тела са съсредоточени в силно токсичното Червено езеро, където водолази вече извадиха три куфара с останки.

Ден преди ареста Никос Метаксаз, който е и известен фотограф със собствени изложби,  пише за последно на Теа Георгиева. Уговарят се да се срещнат на следващия ден в 19 часа. Никос, който е снимал видеоклип с моделката, й предлага да й отдаде под наем помещение над неговото жилище. Разбират се да се видят, за да й покаже квартирата. Теа започва да звъни на мобилния му телефон в уречения ден и час, но не получава отговор. По това време полицаите вече са оковали първия сериен убиец на Острова на Афродита.

Бургазлийката Теа вече 3 г. успешно позира и дефилира за модни гиганти в Кипър. Едва при разпита в полицията тя започва да осъзнава, че може би се е разминала на косъм със смъртта. Още е в шок и не иска да говори за случая. Научава кошмарната истина за Никос от постове на нейни приятели във фейсбук, които пускат различни видеоклипове с участието на убиеца.

Теа дори за момент няма съмнения, че зад обектива, с който флиртува, стои сериен убиец. По време на техните срещи и разговори Никос Метаксаз е смирен и тих, твърди, че не обича скандалите. "Не приличаше изобщо на сериен убиец", настоява бургазлийката.

"Предпочитам различен начин за лична реклама. Каквато беше и целта ми, когато първоначално говорих с Нико, да направим мое рекламно видео, което и направихме", откровено споделя за срещата си с арестувания военен пред "България днес" моделката. Когато се среща с Никос преди месец, той се представя за професионален фотограф на свободна практика. Снимат видеото в спалнята на дома му и в околностите на Лимасол. Теа е втрещена, когато разбира, че през последния месец комуникира с т.нар. Звяр от Кипър. Кръвта й се смразява, щом научава, че в леглото, на което е позирала, е убита една от жертвите на Никос - домашната прислужничка Ариан Панас Розано от Филипините.

 Според разследващите Никос е опитвал да прикотка и българката Теа и тя е потенциална негова жертва. Налице са разговори, с които се е стремял да спечели доверието й и евентуално да се срещне с нея отново, категорични са профайлърите. Разказвал й е за личния си живот и е подчертавал, че с всичките си любовници първо се сприятелявал, а чак след това се стигало до интимности.

  "Ако забелязвате, Теа Георгиева има екзотично излъчване с азиатски полъх. Това я причислява към типа жени, към които Метаксас е имал слабост. Серийните убийци са склонни да избират жертви с подобни характеристики. До момента знаем, че общото между убитите жени е, че са чужденки от Индия, Непал, Филипините и Румъния - всички те са с екзотични излъчване. Три от тях са майки, с които Никос се е запознал в сайт за уреждане на срещи", обобщават кипърски психолози.

 Самата Теа твърди, че с Метаксаз се запознават в социалните мрежи.

"Никос е обичал да играе с жертвите си. Много от момичетата, които е убил, са имали романтични контакти по негови думи и според свидетелските показания на близки до жертвите му. Видеото с Теа Георгиева е качено седмица след като е заснето в края на март. Той е знаел, че в близко бъдеще Теа ще приеме и второ посещение. Никос дори й е предлагал да наеме къща в близост до неговата", разкриват още разследващите.

Властите в Кипър продължават търсенето на 4 от 7-те жертви, за които самият Никос признава в 10 страници обяснения. Той се запознава с чужденките в сайта Badoo, където ползва псевдонима Орест. Името не е избрано случайно, а идва от гръцката митология. Орест убива майка си Клитемнестра, която изневерява на баща му - владетеля Агамемнон, след което, подтиквана от любовника си, очиства царя. Според психолозите агресията на Никос е провокирана от жени с фриволно поведение. Това сочат и контактите му в сайта за срещи, сред които преобладава броят на имигрантки и самотни майки.

Никос предлага проект за видеоклип на Теа, който тя одобрява. Първо се срещат близо до нейния дом, за да обсъдят детайли. След това от постовете му във Фейсбук Теа разбира, че офицерът е разведен. По време на снимките с Теа Никос й разказва, че след развода с бившата си съпруга остават приятели. Изказва суперлативи за жена си, след което споделя, че имал доста любовни авантюри, но винаги оставал в добри отношения с бившите си.

"По този начин се е опитвал да установи постоянен контакт с момичето, може би с користна цел", смятат разследващите. Те са разпитали вече моделката, като стигат до нея, след като откриват номера й в мобилния телефон на Метаксаз.

Теа Георгиева признава, че буквално се вкочанява, когато научава, че е лежала в леглото, в което е убита жена.

"Изглежда като човек, който няма нищо общо с представата за сериен убиец. Тих, спокоен, уравновесен", описва килъра нашенката.

В последните три години, когато серийният убиец твърди, че е ловувал, са изчезнали 22 момичета. Следите на 5 от тях се губят в района, където живее Никос. Една от изчезналите е българката на 16 години Яница Динева, която е в неизвестност от 19 юни 2018 година до момента.

Според психолозите Никос е проявявал расистки черти. Така те аргументират подбора на чужденки от бедни страни като Филипините, Индия, Непал и Румъния. Той е бил потиснат още в юношество, когато майка му изоставя баща му, а разводът е тежък и скандален. Двамата са студенти в България, а след раздялата 12-годишният Никос се прибира с баща си в Кипър.

След като жената на Никос, от която има две деца, го напуска, се отключва агресивно състояние, подобно на психоза. Превъртелият военен решава да отмъщава на други подобни жени, смятат психолозите, които участват в разследването.

Първо е открито тялото на Мери Роуз от Филипините, изчезнала в началото на май миналата година. Никос признава, че убива и дъщеричката й Сиера на 6 г., чието трупче се издирва пети ден в шахтата. Открито е тялото и на Ариан Розано от Филипините, която работи като прислужница в дома на бивш полицейски шеф и с която Никос е правил секс.

Все още се търсят телата на 36-годишната ръмунка Ливия Бунея, за чието убийство Никос признава. Заедно с нея той затрива и дъщеря й Елена на 8 години.

В третия куфар с тяло се намира още една жена, за която Никос твърди, че е или от Индия, или от Непал. Разследващите предполагат, че това е момиче на име Ката Аноу, което не е било обявено за издирване.

Тялото на друга жертва - Марикар от Филипините, също не е открито. Разпитани са нейна приятелка, която Никос се опитвал да измами да се срещне с него под предлог, че ще й каже къде е изчезналата Марикар.

Заради скандала със серийния убиец оставка подаде кипърският правосъден министър Йонас Николау. Той е взел решението след двучасов разговор с президента Никос Анастасиадис и като израз на политическа отговорност. Възможно е с поста си да се раздели и началникът на полицията Захариас Хризостому, на когото също предстои среща с държавния глава.

След откриването на първото тяло на 14 април правосъдният министър и полицията бяха обвинени в "престъпна небрежност“ и остро критикувани заради бездействието на полицията в случаите на изчезнали жени мигрантки, сигнали за които са били подавани през последните години. Те не са били своевременно и адекватно разследвани, което би могло да спаси някои от следващите жертви, твърдят медиите в Кипър. 


 

Килърът от Кипър затрил и три българки: Ангелина, Виолета, МариетаВластите на малката островна страна пуснаха списък на изчезналите жени