Пловдивчанката Пламена Миткова стана световна шампионка до 20 години преди месец в колумбийската столица Кали. Състезателката на СКЛА Локомотив (Пловдив) и нейният треньор Ивайло Русенов дадоха интервю пред TrafficNews за световната титла и какви са следващите цели, които си поставят. 

За титлата на световното

Беше страхотно изживяване. Това беше моето първо голямо първенство и изживях много емоции. Много хубаво състезание се получи.  Всичко беше супер на Световното. Бързо свикнах с часовата разлика. Стадионът беше страхотен и още преди самото състезание настръхнах. Чувството беше страхотно. Всичко се получи както трябва и си изкарахме още по-добре. Имаше много повече подкрепа за колумбийката, защото тя се състезаваше пред местна публика. Аз се опитвах да крада от енергията, която публика даваше на нея и се мотивирах и от нейните аплодисменти. Отидох с голяма мотивация и знаех, че съм готов за това Световно. Аз тренирам за големи успехи и големи състезания. Вече 6 години откакто тренирам основната ми цел беше това Световно. Бях отишла с нагласата да взема медал, но така се развиха нещата в положителна посока, че успях да стана световен шампион. Със сигурност това е едно добро постижение и съм доволна, че го постигнах.  

За бъдещето

Тепърва предстои по-трудното. Ще се стремя да завоювам по-големи титли и моята основна цел ще е да спечеля и златен медал на Олимпиада. Другата година ще участвам още на старша. Очакванията стават по-големи и със световната титла. Това е голяма отговорност да спечелиш тази титла. Конкуренцията при жените е много голяма, има много добри скачачки, които се развиват добре и имат добра физика и техника. Като цяло ще е интересно, когато дойде моментът да се състезавам срещу тях. Аз си поставям цели година за година, сега се стремим за европейско, което ще бъде догодина и отново на моята възраст. И след това се надявам да покрия норматива на Олимпиадата и да се класирам за Париж 2024г. Надявам се в нашата зала скоро всичко да е наред и да има и отопление, съблекални и бани определено са важни тези неща. Пожелавам си да нямам контузии и всичко да върви добре. За в бъдеще дам всичко от себе си, да се изхабя докрай и да постигна това, на което съм способна. 

Как Пламена Миткова стартира в спорта може да видите тук: 

Спортните герои на Пловдив: Пламена Миткова: Мечтата ми е да участвам на Олимпиадата през 2024г.Водачката в световната ранглиста на девойки в тройния скок с интервю пред TrafficNews

"Отидохме с желанието и с надеждата за титла. Първо трябваше да мине квалификацията, защото на много състезания именно това е най-трудното. След като минахме квалификацията си казахме, че трябва да си свършим работата, за която сме дошли. За мен лично титлата на Пламен е по-ценна от моя медал от Световното, защото това означава, че треньорът си е свършил работата. Много по-трудно е на треньора и за мен е по-хубавия и по-щастливия миг. Когато спечелих медала бях много щастлив, защото успях да си изпълня труда и направих тогава личен резултат на голямо първенството. Следващата година има Европейско първенство за девойки лятото в Румъния. Ако всичко е нормално планирам да участваме на две дисциплини - дълъг и троен скок. Отделно ако всичко върви както трябва искам догодина да участваме и на женските шампионати. Догодина има зимата Европейско в Истанбул и лятото има Световно в Будапеща. Живи и здрави се надяваме и тя да се класира за Олимпиадата през 2024г. в Париж. Догодина можем да я видим да дебютира официално на големи състезания в чужбина. Планирам да участва и на няколко комерсиални турнири - зимата и лятото. Единствено здраве си пожелавам и малко късмет", заяви пред TrafficNews треньорът на световната шампионка Пламена Миткова - Ивайло Русенов.