Пловдивският спорт отново успява да е на много високо ниво и през последните 10 години. TrafficNews реши да стартира рубрика, в която ще Ви представи спортните герои на Пловдив. В "Спортните герои на Пловдив" ще Ви представим спортистите, които прославят Пловдив в България и в чужбина. Както популярни имена, така и спортисти, които тепърва показват сериозни надежди за бъдещето с постиженията си. 

Пламена Миткова е една от най-големите надежди в леката атлетика. Състезателката на Локомотив (Пловдив) успя да направи страхотни постижения през тази година. Миткова оглави световната ранглиста за девойки в тройния скок, втора е в световната ранглиста в скок дължина и национална рекордьорка на спринта на 60 м. Коронната и дисциплина е скок височина, но през тази година участва в дисциплините троен скок и спринта на 60 м. Миткова даде интервю пред TrafficNews, в което говори за рекордьорите, очакванията си и мечтата да участва на следващата Олимпиада в Париж през 2024г. 

- Какви бяха твоите първи стъпки в леката атлетика? 

- Преди да започна с леката атлетика се занимавах с художествена гимнастика. Аз тренирах много време, но видях, че нямам развитие там. Реших да продължа със спорта и реших да се захвана с лека атлетика. Мои роднини ми казаха къде могат да дойда, препоръчаха ми треньор. Реших и се записах.

- Доста е голяма разликата между художествената гимнастика и леката атлетика. Как се справи с нея? 

- С времето се оправяха нещата. Вече тренирам в началото малко ми пречеше, но си изчистих нещата.

- Как преминава един твой ден? 

- Отивам на училище и тренирам, ако съм втора смяна правя сутрешна тренировка. Понякога тренирам двуразово, ако се наложи или ако треньорът ми поиска. 

- Помниш ли кога беше първият ти медал?

- Първият ми медал беше във втори клас. Аз тренирам от седемгодишна.

- Как успя да съчетаеш всички дисциплини и да постигнеш успехи в тях? 

- Решихме да пробваме и да се забавлявам. Това беше само за зимата. Аз харесвам всички дисциплини и обичам да ги практикувам. Скок дължина ми е коронната дисциплина. 

- Кога дойдоха първите ти успехи по-сериозни? 

- Първата година имам два сребърни от национални и един бронзов от национални шампионати, а във втората година спечелих и златен медал и постигнах по-добри резултати.


Миткова с треньора си Ивайло Русинов след успехите 

- Как успя да постигнеш тези сериозни постижения през тази година? 

- С много тренировки. Преди това бях на лагер през зимата. Резултати си ги чакахме да дойдат. Имахме цели. Постигнахме почти всичко. Аз съм доволна, можеше и повече. Лятото гоним още по-добри резултати. Тогава ще участвам на две Балканиади - една за моята възраст и една за по-големи. Там също очаквам медали. Целта е да вляза в шестицата на европейското за старша възраст. Предстоят ми участия и в националните шампионати в България.

- Няколко думи за твоя треньор Ивайло Русинов?

- Добре се сработваме. Той ми помага както физически така и психически.

- Как успя да преживееш трите месеца без тренировки заради локдауна? 

- Трудно беше, тренирах във вкъщи и успях да го преодолея. Намирах си и различни занимания.

- Тренираш почти всеки ден с една от най-добрите ни спортистки Габриела Петрова. Тя мотивация ли е за теб и дава ли ти съвети? 

- Дава ми съвети, говорим си. Аз много я харесвам. Понякога се случва да скачаме заедно. Много е приятно. Следвам нейния пример. Гоня нейните резултати и се надявам да стигне постиженията ѝ.

- Предполагам, че голяма цел е Олимпиадата през 2024г. в Париж?

- Да, със сигурност имам големи амбиции за следващата Олимпиада. Много бих искала да участвам там и ще направя всичко възможно да отида в Париж. 

- Кои други спортове практикуваш и какви са твоите хобита?

- Обичам повечето спортове. Обичам да играят волейбол и баскетбол, остана ми и тръпката към гимнастиката. Обичам да карам колело, да се разхождам и да излизам с приятели.

- Какво ще си пожелаеш?

- Най-вече си пожелавам здраве и  успехи. Надявам се да ми се отплаща труда занапред. Много обичам да тренирам и да продължавам с успехите и да не спирам само до тук.