18-одишният ни талант Едмонд Назарян сътвори истински подвиг и грабна европейска титла в дебюта си на голямо първенство при мъжете. На финала в неолимпийската категория до 55 кг на първенството в Рим той повали категорично със 7:3 руснака Виталий Кабалоев, който бе европейски шампион от миналата година. Така синът на легендарния Армен Назарян сътвори истински фурор на шампионата.

Нашият започна уверено, а руснакът получи предупреждение за пасивност в началото. Едмонд поведе с 1:0 и спечели възможността да обработва противника си от партер. Руснакът тръгна да става предварително два пъти и бе наказан с още 2 точки в актива на Едмонд. От партер Еди зрелищно прехвърли опонента си за още 2 точки и увеличаване на аванса до 5:0. Кабалоев стигна до първата си точка чрез изтласкване извън очертанията на кръга и дебютната част свърши при резултат 5:1. 25 секунди преди края руснакът успя да повали по корем Назарян и намали изоставането си с 5:3, a после съдиите не уважиха видео обжалване на руския щаб, които се надяваха да издействат наказание за българина за излизане от тепиха. В крайна сметка Едмонд го изтласка извън очертанията и с общ резултат 7:3 спечели титлата!

На старта на първенството за само 51 секунди талантът надви Сноре Лунд от Норвегия с технически туш 8:0, а след това прегази и италианеца Джовани Френи - пак с технически туш 14:2 за едва 97 секунди.  18-годишният ни борец изоставаше с 0:5 точки в полуфиналния сблъсък със световния и европейски шампион от 2018 година Елданиз Азизли от Азербайджан. Към края на схватката Едмонд изравни на 5:5, което също щеше да му донесе победата, но успя да тушира азера в последните мигове.

По-рано през днешния ден Даниел Александров също се класира за финал, след като в полуфинала в категория до 82 килограма се наложи със 7:3 точки над германеца Ханес Вагнер. В спора за златото утре Александров ще играе с Рафиг Хюсейнов от Азербайджан. Августин Спасов, Дейвид Димитров и Кирил Милов също получиха шанс да се борят за медалите през репешажите.