Холандският футбол се размина с огромна трагедия, след като покривът на една от трибуните на стадиона на АЗ Алкмаар частично се срути върху седалките.

Новината съобщи телевизионният канал „NOS”. Според информацията, на въпросната трибуна на „AFAS Stadion“ по това време не е имало никого и затова няма жертви.

Причината за срутването на покрива не е ясна. Предполага се, че може да е заради силните ветрове, които в събота в Холандия са достигнали до пориви от 22 м/сек. На мястото на инцидента вече работят специализирани органи.

АЗ Алкмаар днес гостува на Валвайк в среща от 2 кръг на местния футболен елит. Следващият домакински мач на тима е в четвъртък, когато холандците приемат украинския Мариупол в реванш от третия квалификационен кръг на Лига Европа (0:0 в първата среща). За момента не е ясно дали двубоят ще може да се играе на „AFAS Stadion“. Същата неясна съдба има и предстоящият в понеделник домакински мач на втория тим на АЗ Алкмаар срещу Телстар.

Днес на стадиона трябваше да се състои част от европейското първенство по шосейно колоездене, което се провежда в холандския град. Това събитие беше отменено.

Стадионът в Алкмаар беше открит през 2006 г. Преди три години на покрива на трибуните са поставени 1700 соларни панела. Общината твърди, че не е давала разрешение за тези конструкции. В понеделник ще бъде направен сериозен оглед на пораженията, за да се прецени дали да се пристъпи към по-сериозно разследване на обстоятелствата около падането на покрива.