Кенийският маратонец Елиуд Кипчоге влезе в историята, след като стана първият човек, успял да пробяга класическата дистанция в маратона от 42.2 км за под 2 часа. 34-годишният олимпийски шампион от Рио 2016 постигна време от 1 час, 59 минути и 40 секунди на маратона във Виена.

При предишния си опит през 2017 година само 25 секунди не достигнаха на Кипчоге, но сега успя. След като пресече финала днес четирикратният победител в Лондонския маратон прегърна жена си Грейс, развя кенийския флаг, а останалите състезатели веднага се втурнаха към него, за да го поздравят.

Избраното трасе бе на Хауптале – 4 километров булевард, който води към една от забележителностите на Виена – Пратера. Булевардът е защитен от ветрове заради високите дървета наоколо и е идеалната права в австрийската столица.  Хауптале е част от маратона на Виена, който се провежда от 1984 г. насам. Елиуд бе подкрепен от 41 пейсмейкъри, 12 от които от емблематичния отбор на NN Running Team.

Човешките възможности нямат граници. Очаквам и други състезатели да стигнат до това постижение. Благодаря на пейсмейкърите, които са едни от най-добрите атлети в света. Заедно с тях пренаписахме историята, заяви развълнуваният Кипчоге след финала.