На 8 октомври, в Плевен почина едно от емблематичните имена на баскетбола в града край Панорамата - Иван Стоянов Георгиев (Баджо).

Той е роден на 14.06.1931 г. в с Радуил, община Самоков. По баскетбола го запалва италианецът Джовани Клева в Плевен, където семейството му се премества да живее, от италианеца Джовани Клева.

Заедно с имена като братовчедите Георги и Любомир Панови, Михаил Петров, Сава Милчев и други талантливи младежи от града се организират и сами си изграждат баскетболни площадки, самообразоват се и играят непознатата до тогава игра. Макар и с няколко години само по-млад , Иван Стоянов от 1951 г. вече е играещ треньор.

Баджо се смята за един от основоположниците на баскетболните школи в градовете Плевен и Ямбол, където работи и извежда отборите мъже и жени до А РБЛ. Самият той се състезава до 36 годишна възраст, припомняме БГНЕС. Помага за израстването и изявата на плеяда състезатели, прославили българския баскетбол по целия свят – освен споменатите Георги Панов, Любомир Панов и Сава Милчев, пред погледа му се развиват Атанас Пейчински, Никола Илов, Иван Цончев, Иван Дочев. Той е обявен за треньор по баскетбол на века в Ямбол.

Поклон пред светлата му памет!