Малко повече от година до началото на Олимпийските игри в Париж през 2024г. щангистите и борците ни записаха цели 5 европейски титли при мъжете и жените спечелени в рамките на седмица. Това определено дава оптимизъм за Олимпиадата следващото лято. 

Карлос Насър и Ангел Русев грабнаха европейските титли в щангите, а борците ни Едмонд Назарян, Мими Христова и Юлияна Янева завоюваха европейското злато в борбата.

Рядко България печели в една седмица 5 европейски титли и това постижение определено не трябва да бъде пренебрегвано.

Естествено тук идва и въпросът колко медала ще можем да спечелим от Олимпиадата в Париж догодина.

На предните Олимпийски игри в Токио България записа рекорд от 2000-та година за първи път имахме трима олимпийски шампиони. Това сложи край и на черната серия без олимпийски шампион, след като преди това Румяна Нейкова през 2008-ма беше завоювала последния златен медал за страната ни.

Карлос Насър изглежда сред фаворитите и на Олимпиадата. Той записа два световни рекорда, а двубоя от 397 кг. можеше да го направи шампиони в предните две категории. Не случайно той беше избран и за номер 1 на Европейското по щанги.

Ангел Русев също е амбициран да донесе медал от Олимпиада. 

Едмонд Назарян показа наистина страхотно представяне в последните години и също е сред потенциалните медалисти на Олимпиадата. Любопитно е, че баща му Армен Назарян е олимпийски шампион и бронзов медалист от Олимпийски игри и ако Едмонд успее да спечели медал фамилията Назарян ще стане една от малкото в България с медали на баща и син. 

Мими Христова и Юлияна Янева, които станаха европейски шампионки също ще направят всичко възможно, за да се окичат с медал от Олимпиадата. 

Олимпиадата е най-важното състезание за всеки един спортист и доста често ставаме свидетели и на изненади. Станка Златева беше на световния връх много години, но така и не успя да спечели злато на игрите. Стефка Костадинова като световна рекордьорка успя да спечели златото на последната си Олимпиада. Един от най-великите тенисисти за всички времена Роджър Федерер и Новак Джокович нямат златни олимпийски медали на сингъл. 

На Олимпиадата в Токио може би никой не очакваше, че България ще спечели златен медал, но страната ни успя да го направи чрез Ивет Горанова - карате, Стойка Кръстева - бокс и ансамбъла ни по художествена гимнастика. За съжаление Ивет Горанова няма да може да защитава титлата си в Париж, защото каратето отпадна като спорт от игрите догодина. 

Щангите и борбата са един от най-традиционните спортове за България, които носят медали и тази серия може да продължи и в Париж. В Токио имахме само двама щангисти заради допинг скандалите, но те бяха много близо до медалите. Щангите почти винаги носят медали от Олимпиада за България, а в борбата от игрите през 1956г. до сега носи поне по един медал на игрите. 

Така година преди Олимпиадата имаме сериозен повод за оптимизъм и защо българските спортисти да не донесат повече медали и от Токио, когато имахме общо 6 отличия - три златни медала, един сребърен медал и два бронзови.