Българският алпинист Атанас Скатов покори десети осемхилядник - Дхаулагири (8176 м). Това е четвъртото такова постижение за алпиниста тази година след Канчендзьонга (8586 м) на 15 май, Гашербрум I (8080 м) на 12 юли и Гашербрум II (8035 м) на 18 юли. Така той подобри личния си рекорд от 3 върха на година. 

В 11:56 ч. българско време Скатов изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е на върха. Щурмът от последния лагер до върха е продължил 19 часа. Така той стана първият българин с 11 изкачени осемхилядника ( вр.Еверест е качвал 2 пъти).

"Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали около десет човека днес. Екоекспедиция "Дхаулагири 2019" тази година беше съпроводена с много динамични промени на климатичните условия - обилни дъждове, ежедневни снеговалежи, вятър и слънце. Това доста затрудни аклиматизацията на Скатов, който успя да направи само една ротация по височинните лагери и атакува върха веднага след това, за да се възползва от последните хубави дни преди предстоящите ветрове", посочват от екипа му във Facebook.

Постижението е част от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна. До финала за изкачване още 4 осемхилядника - върховете - К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.