Пловдив определено е спортната столица на България. Градът е с най-много олимпийски шампиони, а и пловдивските спортисти продължават да печелят медали и да се сред най-добрите в България и до ден днешен. За съжаление обаче Пловдив все още няма хубава спортна инфраструктура, макар и от 2015-а насам нещата да се подобриха в някои аспекти. 

Пловдив има реалната възможност да стане първият български град със страхотна спортна инфраструктура, а именно хубави футболни стадиони, лекоатлетически стадион, нов басейн с олимпийски размери и голяма спортна зала. От всички тези неща за момента Пловдив има голяма спортна зала, но за съжаление тя приема много малки събития. Именно това е и другият основен проблем, ако все пак всичките тези съоръжения станат факт големият въпрос е как ще бъдат стопанисвани, какви наеми ще се плащат. Защото най-важното е те да бъдат използвани от спортните клубове, а не да стоят затворени почти през цялата година с малки изключения. 

Стадион "Пловдив"

От всички спортни съоръжения най-големият стадион в България има най-малък шанс да стане готов поне в следващите 10 години. От години за стадиона няма инвеститор, нямам как и държавата да даде пари стадионът да стане факт, освен ако България не спечели домакинство на Световно или Европейско, но това е много малко вероятно. За съжаление решение за стадиона не се вижда, а той е уникален, защото е първият стадион в България на два етажа, освен това има и лекоатлетическа писта, която пък спасява пловдивските атлети през летните месеци, защото те просто нямат друго място, на което да тренират в топлите месеци.

Зала "Колодрума"

От август 2015-а година Пловдив си има хубава зала, която е с 6200 седящи места. Дълги години и след много перипети залата все пак стана факт. Пловдив прие в нея Европейски и Световни първенства по няколко вида и различни концерти. В последните години обаче залата се използва все по-рядко и винаги е на загуба. Основният проблем е високият наем и невъзможността на повечето клубове да плащат висок наем. Почти всички събития вече са в зала "Сила". Оптимистичен вариант e да бъде сключен договор с частен спонсор, на който да бъде кръстена залата и да се промени мениджмънта на съоръжението и то да приеме повече събития. 

Стадион "Христо Ботев" 

Вече почти 10 години Ботев не може да се завърне на родния си стадион. Стадионът все пак напредва и се очаква до края на годината тимът все пак да се завърне на "Колежа", но все още не е ясно на какъв етап ще бъде завършен стадионът. Целта е стадионът да приеме и финал за Суперкупата на УЕФА. Съоръжението може да приема и мачове на различни юношески гарнитури и концерти. За да се издържа обаче трябва да има и готови търговски площи, които на този етап не се знае дали ще бъдат завършени. Очаква се след като стадионът е готов Ботев да го получи на концесия. 

Стадион "Локомотив" 

Стадион "Локомотив" също напредва с бързи темпове и до момента има една чисто нова трибуна - "Бесика", която очаква документи, за да приема фенове. По още две се работи - южната, която се издига все повече и "Спортклуб", която съвсем скоро ще бъде премахната напълно и ще се появи чисто нова трибуна. Там проблемът е свързан с парите за централната трибуна и дали и колко от тях ще стигнат за нея. До 2024г. Локомотив трябва да има три нови трибуни - "Бесика", "Спортклуб" и южната, а ако всичко е наред и около централната тя трябва да е готово до 2025г. или 2026г. Подобно на Ботев се очаква стадионът да бъде даден на концесия на Локомотив.

Лекоатлетическият стадион

Помощният терен на стадион "Пловдив" зад зала "Чайка" съществува от години, но тъне в разруха. На стадиона тренират лекоатлети, но той трябва да бъде разрушен и на негово място вдигнат чисто хубав нов лекоатлетически стадион. Много от атлетите на Пловдив казват, че това е последен шанс на пловдивската атлетика и са прави, защото в момента през лятото клубовете тренират само на стадион Пловдив, а пистата там вече е доста изхабена. Идеята за лекоатлетически стадион съществува от няколко години, но никога не е ставала факт. През миналата година имаше шанс да бъде направен проект, но Общината нямаше пари за проекта и идеята беше замразена. Определено трудно ще може да има лекоатлетически стадион в Пловдив поне до 2026г. 

Басейн "Младост" 

Също сериозна драма както и при стадионите. Пловдив от години използва стария басейн, а в него тренират няколко клуба, а децата са близо 20 в един коридор. Преди няколко години беше направена първа копка на басейна, но всичко спря тогава, защото се оказа, че няма пари той да бъде завършен. Сега Общината тегли заем за завръщането на басейна, но все още строителството не е започнала. Ако все пак нещата се получат може в Пловдив да имаме хубав басейн с олимпийски размери и всичко необходимо през 2025г. 

Големи спортни центрове във всеки квартал

Тази идея също съществува от няколко години, но за момента е факт единствено - Младежкият център в "Западен". Започва и строителство на спортен комплекс в "Северен". В "Тракия", "Източен", "Южен" и "Централен" обаче още дори няма проекти за подобни съоръжения. Определено би било хубаво да има пободни спортни центрове, които ще бъдат използвани от всички желаещи да се занимават със спорт, а не само от професионалните спортисти. 

Факт е, че Пловдив наистина има страхотната възможност да стане спортната столица на България и по спортни съоръжения.  Големият въпрос е дали това наистина някога ще се случи?