Пловдив и тази година няма да има нов лекоатлетически стадион. Въпреки успехите, медали и световните титли пловдивски атлети са принудени през лятото да тренират на пистата на стадион "Пловдив", която вече е много остаряла. 

Пистата в Пловдив е правена през 1990г. за Световното първенство за младежи и девойки по лека атлетика. От тогава до днес няма никакво подобрение, а междувременно пловдивските атлети тренират на пистата, защото просто няма друго място.

В последните години Пловдив имаше световни шампионки по лека атлетика за девойки, сребро от Европейското за жени в зала, медали от Световни и Европейски за младежи и девойки, влизания във финали на големи първенства. 

Само преди дни пловдивчанката Пламена Миткова спечели сребърен медал от Европейското първенство до 20 години, а друга пловдивчанка - Радина Величкова завоюва сребро от Европейския младежки Олимпийски фестивал. 

Въпреки това пловдивските атлети продължават да се състезават при условия, които не отговарят за подготовката на световни шампиони. 

Решението е в Пловдив да се направи нов лекоатлетически стадион, който да поеме тренировките на пловдивските атлети през лятото. Такъв обаче няма да има и тази година. Стадионът е направен за Световното първенство по лека атлетика за младежи и жени и се намира в непосредствена близост до големия стадион.

Подобен лекоатлетически стадион може да приеме и международния лекоатлетически турнири. Основният ремонт е свързан с чисто нова писта, нов терен, седалки, осветление, санитарен възел с всичко необходимо – баня, съблекални, административни стаи.

В същото време много по-малки градове от Пловдив разполагат със страхотни нови писти. 

На стадион "Христо Ботев" в Габрово има хубава писта, която отговаря на всички условия. Не случайно и в Габрово федерацията организирани лагери, които се провеждат през лятото и есента. Пистата е обновена през 2021-а година и до момента си изглежда в страхотно състояние. 

В далеч по-малкия град Трявна също има много хубава писта на стадион "Ангел Кънчев". Пълното обновяване на стадиона и изграждането на пистата е направено през 2012-а година. 

В Пловдив обаче още нямаме нормална писта, а между временно пловдивските атлети прославят страната ни по цял свят - печелят медали от големи форуми, както и вътрешни първенства и турнири, напук на условията, които им се осигуряват. 

Преди няколко месеца стартира най-накрая дългоочакваното подновяване на строежа на новия басейн Младост и по всичко изглежда, че Пловдив най-накрая ще си има нов басейн. Не така обаче стоят нещата с лекоатлетическия стадион...

Големият въпрос е кога Пловдив най-накрая ще има лекоатлетически стадион? 

Пловдив остава без лекоатлетически стадион на този етапНяма финансиране от Общината за конкурса за проектиране на съоръжението

Нов басейн и лекоатлетически стадион са жизнено необходими за пловдивския спортДвете съоръжения определено може да направят града ни спортната столица на България и като инфраструктура