Собственикът на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски направи поредния си силен ход, откакто пое клуба. В четвъртък на "Лаута" се завърна бившият защитник на тима Иван Иванов. Преди него бе привлечен Емил Гъргоров, а за треньор - назначен Илиан Илиев. За всичко това бизнесменът говори пред "Тема Спорт".

Г-н Крушарски, казахте, че Илиан Илиев е искал Иван Иванов и това би е било достатъчно да го привлечете. Бързо ли стигнахте до разбирателство с играча?

- Да. Всичко стана за 24 часа. Както бързо реших за Илиан Илиев, така стана и с Иван Иванов. Важното е треньорът да е доволен, както и феновете.

Ще натежи ли на бюджета поредната звезда, която привличате? - Той, бюджетът, винаги ще тежи. Все пак ще стигнем до някаква крайност в определен момент. Имаме обаче още малко въздух (смее се).

Значи да очакваме поне още един подобен играч като Гъргоров и Иван Иванов?

- Сега ще привлека един... Те може да искат да им докарам и Меси, но малко ще е трудно.

Какво очаквате от Илиан Илиев и отбора от тук насетне?

- До края на шампионата ще се борим за по-предна позиция. Отборът си има всичко и финанси, и футболисти, и подготовки. Трябва вече те да започнат да дават, стига съм давал аз.

Какво е впечатлението ви от Илиан Илиев?

- Виждам, че има коренна промяна в отбора. Доста положителни неща се случват. Гледам, че с Бащата работят добре заедно. Мисля, че ни очакват успехи.

За Иван Иванов какво може да кажете от краткия би контакт с него?

- Говорих десетина минути с него вечерта, преди да подпишем договора, и се разбрахме. Мъжко момче е. Видял е доста от живота. Смятам, че имам добра прозорливост и мога да позная даден човек само от едно "добър ден". Има една поговорка -„Денят се познава от сутринта". Направи ми впечатление, че момчето е сериозно. Каза, че иска да покаже най-доброто от себе си при нас. Да даде това, което може и умее на Локомотив.

Това е и една добра перспектива за силен трансфер в чужбина, от който и Локо да спечели... Добра инвестиция.

- За силни трансфери е още рано да говорим. Първо футболистите трябва да покажат, че могат да играят силно. Тогава ще мога да доведа хора от чужбина да ги гледат. Сега трябва да им слагам слънчеви очила, ако дойдат, за да не виждат какво става, защото още няма някой, който да изгрее, да покаже качества.

Как приемате глобата от 5000 лева, която БФС наложи на Мартин Камбуров за изказването му след мача с Левски?

- Точно по тази тема успях да говоря с Иван Иванов. Той ми каза, на Запад нито един футболист не може да говори каквото и да е без разрешение на треньора или пресаташето. Всички се пазят от това, защото навсякъде наказанията са сурови. Така че за мен решението е правилно. Вече трябва малко да си позатворят устата и да започнем да си вършим работата, а не само да приказваме.

Докъде стигнаха нещата по отношение на базата на Локомотив и стадиона?

- По Кошарата (б.а. -помощния терен до "Лаута") работим усилено. За началото на юни трябва всичко да е готово за детско-юношеския турнир, който организираме. Ремонтът по стадиона ще започнем с края на първенството. Ще видим даже последния домакински мач (б.а. - на 21 май с Черно море) дали не може да го играем на друго място, за да стартираме и по-рано. Ще се допитаме до БФС. Най-важното е подмяната на терена. Започнали сме подготовка за проектиране на целия стадион - нови трибуни, козирки... Ще намалим първоначално зададения капацитет. За Трибуна "Бесика" беше планирана да е за 4500 души, но това е много. Сега я препроектираме за 2000-2500 зрители. Така целият капацитет на стадиона ще е в порядъка на 12-13 хиляди души което е достатъчно. Иначе да направиш един голям стадион и постоянно да е празен, това е още по-трагично. По-добре по-малък и пълен, отколкото по-голям и празен.

В тази връзка, очаквате ли по-сериозна посещаемост от феновете?

- Ако правят спектакли, ще има посещаемост. В последния мач с Левски имаше доста хора, повече, отколкото идваха досега. Предполагам, че ако продължават да играят все по-добре и да редуват победи, ще дойдат и повече хора на стадиона. Гледам, че и умерените хора започват да се връщат на стадиона. Доста запалянковци ми звънят по телефона и се интересуват живо от това, което става във и с Локомотив.

А с Общината как стоят нещата за терена, който очаквате да ви предоставят за доразвиване на базата около "Лаута"?

- Там още сме на изходна позиция. Говорихме за отстъпено право на строеж, за закупуване. Въпросът се върти около цифрите. Не може да правиш спортни площадки и да ти продадат терен, като за жилищно строителство.

Напредвате ли със строежа в Говедарци?

- Да. За лятото базата трябва да стане. Там ще имаме една изненада, но ще изчакам, преди да кажа. Предвиждаме три терена, като два ще са готови за лятната подготовка. Проектът включва и съблекални, и фитнес. За леглова база ще ползваме странична. За лятна подготовка е хубаво, защото е на 1200 метра надморска височина и температурите са отлични за работа - през деня 25-26 градуса, а вечер 13-14.

Какво е мнението ви за Висшата лига?

- По тази тема ще кажа само, че елитът трябва да е от 16 отбора и там трябва да се върнат ЦСКА, Литекс, Локомотив (София). "Б" група да е 16 или 18 тима и четирите В групи да се запазят. Това е идеалният модел и формат за България. Най-чистото решение и през годините е показало, че е най-ефективно.

Какви са отношенията ви с колегите от Ботев (Пловдив)?

- С тях нямаме проблеми. След последната среща показахме, че можем да сме заедно. Да си помагаме и да не правим простотии. Стига с тези омрази и нагнетяване на напрежението. Като има нужда от помощ комшията, отиваш и му помагаш.

Каква е мечтата и амбицията на Христо Крушарски, свързана с Локомотив (Пловдив)?

- Преди да си тръгна от този свят, да вземем титлата. Дано стане в рамките на десетина години.

Още новини ТУК

TNS.bg