Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби с 4:6, 2:6 от австралиеца Ник Кирьос в срещата между двамата от демонстративния турнир “Куйонг Класик” в Мелбърн. Българинът показа добра игра само до средата на първия сет, след което отстъпваше на съперника си и закономерно загуби. Това бе едва второ поражение на Димитров от Кирьос в досегашните общо 5 срещи помежду им.

Междувременно вече е ясен и съперникът на Григор за първия кръг на Открития шампионат на Австралия. Жребият, който се оказа сравнително благосклонен към нашия тенисист, отреди той да играе на старта с 51-я в света 26-годишен аржентинец Хуан Игнасио Лондеро, който ще дебютира в основната схема в Мелбърн. До момента двамата не са играли помежду си. При евентуална победа 18-ят в схемата българин може да се изправи срещу друг представител на аржентинската тенис школа - Леонардо Майер, или срещу американеца Томи Пол. В третия кръг потенциален негов съперник е 13-ият в схемата канадец Денис Шаповалов, а в четвъртия кръг е възможен сблъсък с Роджър Федерер. В четвъртината на Григор Димитров се намират още Матео Беретини, Фабио Фонини, Гуидо Пея и Борна Чорич.

Това ще бъде 11-ото участие на Григор Димитров на Australian Open. Той е полуфиналист в турнира от 2017 година и два пъти четвъртфиналист (2014 и 2018 г.). Миналата сезон българинът достигна до четвъртия кръг в Мелбърн, където отпадна след загуба с 5:7, 6:7(6), 7:6(1), 5:7 срещу американеца Франсис Тиафо. Световният №1 Рафаел Надал ще играе с Уго Далиен от Боливия, а седемкратният шампион Новак Джокович стартира защитата на титлата си срещу Ян-Ленард Щруф от Германия.