Роджър Федерер и Григор Димитров са двамата тенисисти, които се представят най-силно на хард корт през сезона до момента. Така е според статистиките за сезона, които ATP публикува на официалния си сайт в навечерието на Открития шапионат на САЩ следващата седмица. По-рано треньорът на Гришо Дани Валверду заяви, че твърдите кортове със средна бързина на настилката, като тези в Синсинати, пасват най-точно на стила на българина, и цифрите го доказват. Именно в Синсинати нашият грабна първата си титла от сериите Мастърс.

Федерер води в статистиката по общ процент спечелени мачове на хард корт с 23 победи от 25 мача (92%), а Григор е втори по този показател, но пък има по-голям общо брой победи с с 24 успеха в 30 двубоя (80%). За сравнение, Анди Мъри има същия процент, но е изиграл само 15 двубоя, от които е спечелил 12.

Трети в подреждането според общия брой и процента спечели мачове е Ник Кирьос с 23 успеха в 30 срещи (76,7%), а челната петица допълват Джак Сок и Рафаел Надал. Точно Кирьос Димитров победи на финала в Синсинати. Колкото до първите две позиции, Федерер и Димитров са изравнени и по брой спечелени титли до момента през сезона на твърди кортове (по 3), а 63 от общо 93-те титла на швейцареца са спечелени на тази настилка. Димитров пък вдигна 5 от 7-те си трофея на хард корт, така че и двамата ще са сред фаворитите за сериозна победна серия на предстоящия US Open (28 август – 10 септември).

Самият Федерер обаче не се поставя в ролята на такъв. Не се виждам как ще спечеля три турнира от Големия шлем тази година, каза шампионът от Мелбърн и Уимбълдън. Физически съм по-добре, болките в гърба отшумяха, но все още не съм готов 100 процента, призна Федерер. Дали се прави на умряла лисица, както и в Австралия в началото на годината – ще разберем в близките две седмици. Тази вечер в 19 часа българско време започва и тегленето на жребия за основната схема, в който Гришо ще научи съперника си за първия кръг. Припомняме, че Цвети Пиронкова пропуска турнира поради травма.