Голям скандал се разрази на втория мач от финалния плейоф на Националната баскетболна лига между отборите на Левски Лукойл и Балкан в София. Двубоят бе прекратен 3 минути преди края заради ексцесии по трибуните и въпросните 3 минути ще бъдат доиграни в четвъртък от 18 часа. Резултатът е 66:59 за Левски Лукойл, а Балкан спечели с 2 точки първия мач в серията, който бе отново в София. Играе се до 3 победи от 5 срещи.

Незнайно защо някой бе допуснал агитката на домакините да се настани точно зад скамейката на Балкан. Сините фенове започнаха да замерят с предмети треньорите и баскетболистите от Ботевград. Малко преди почивката двубоят бе прекъснат за няколко минути. След антракта ексцесиите продължиха, като побеснелите фенове едва не нахлуха на терена и бяха на прага да стигнат до физическа саморазправа с играчите на гостите. Намеси се полиция, която изведе агитката на Левски Лукойл. Бе решено мачът да продължи бе публика, но тази на Балкан отказа да напусне залата, тъй като нямаше вина за инцидентите. Това наложи срещата да се доиграе на следващия ден пред празни трибуни.

Аз съм само треньор, нямаше как да се предвиди, отговори наставникът на домакините Тити Папазов на въпроса защо феновете на неговия тим стояха зад скамейката на Балкан. Президентът на Левски Лукойл Тодор Стойков пък се позова на наредбата, която не го забранява. Ето какво се казва в правилника по този въпрос:

Чл. 13. (1) Спортните зали, в които зад резервната скамейка на гостуващия отбор има трибуна за зрители – на първите три (3) реда задължително, а по преценка на дежурния представи тел (главен съдия) - до пет (5) реда, не се допускат зрители и редовете се охраняват от униформена въоръжена охрана на МВР или от лицензирана охранителна фирма.

(2) Освободените редове могат да се ползват единствено от лица или привърженици, посочени от ръководството на гостуващия отбор. Това изискване се отнася и за спортните зали, в които са монтирани защитни козирки над отборите.

Въпросните празни редове обаче не попречиха на сините фенове да замерят с предмети отбора на Балкан, а в наредбата наистина не се споменава кой трябва да стои зад скамейката на гостуващия отбор.