След 30 години мечти за модерен футболен стадион в Пловдив, те най-после станаха реалност.  Днес стадион „Христо Ботев“ получи Акт 16, като междуведомствената комисия и гл. архитект подписаха документа за въвежда в експлоатация.

Съоръжението е с 18 777 седящи места, като към днешната дата то е с покрити две трибуни – централният сектор и трибуна „Изток“. Още в първия му ден дойде и специалистът към БФС, който отговаря за ВАР, който също остана впечатлен от съоръжението. Остана и формалността от Футболния съюз да издадат лиценз на съоръжението. Това също е въпрос на дни, като вече приготовленията за футболния празник с Левски на 29 април, започнаха.

Официално: Колежа получи Акт 16, утре пускат билетитеУтре и БФС ще лицензира стадиона

Утре ще бъдат пуснати  билети за мача със „сините“, а футболният клуб и Община Пловдив ще дадат съвместен брифинг. На него ще бъде представен плана за управлението на съоръжението.

Първоначално стадионът ще бъде даден по Закона за спорта, като „канарчетата“ ще заплащат около 5000 лева месечен наем. Те обаче няма да могат да ползват помощните съоръжения – ресторанти, магазини и други.

Тези отношения ще продължат до цялото завършване на стадиона, като тогава може да се даде стадионът на концесия или до 30 години под наем.

Етап 1.1 на Колежа не позволява европейски срещи на него, като това ще бъде възможно, когато бъде завършено цялото съоръжения. Това по думите на собственика на фирмата изпълнител Илиян Филипов може да стане 6 месеца след подписването на анекса и записаната заповед.

До есента ще бъдат вложени въпросните 17 млн. лева, които изпълнителят ще получи в три бюджетни години – тази 5,5 млн. лева, а през 2024-а и 2025-а остатъка. Именно тогава стадионът ще бъде изцяло завършен и ще отговаря на 4-та категория на УЕФА и ще бъде номер 1 в България. Освен европейски двубои на Ботев, стадионът може да приема и мачове на националния отбор.

Отговорникът за ВАР: Всичко е технически изправно, щастлив съм да видя такъв стадион

Сложиха "жълто-черни" мрежи на вратите на Колежа

Ликът на Чико беше сложен на КолежаНай-голямата легенда на клуба е изобразен с вдигнат трофей на фасада на централната трибуна