Кениецът Хосей Туей спечели 36-ия лекоатлетически маратон на София, съобщи БНР. Туей триумфира по класическата дистанция от 42,195 километра на новото трасе по улиците на българската столица с 2:15.59 часа. Той изпревари във финален спринт мароканеца Юсеф Сбаай, който завърши със същото време. Трети се нареди Алемайеху Лема от Етиопия с 2:16.58 минути.

Освен паричната премия от 8 хиляди лева за успеха си в София днес Туей заработи и специалния бонус от 20 хиляди лева, след като през този сезон спечели и трите маратона от веригата "Бягането като начин на живот" след победите си в Стара Загора на 31 март и във Варна на 12 май.

Хайелом Шегае от Етиопия спечели при жените. Шегае беше най-бързо по новото трасе от 42,195 километра по улиците на българската столица с двреме 2:35.36 часа. Втора завърши Бети Чепкуони от Кения с 2:36.57 часа, а трета се нареди Хилда Чебой също от Кения с 2:40.10 часа. Друга кенийка Рут Матебо, победителката в надпреварата от предишните два сезона Рут Матебо, този път остана четвърта с 2:41.32 часа. Матебо все пак си осигури за трета поредна година джакпота от 20 хиляди лева от веригата "Бягането като начин на живот", след като завърши на подиума в предишните две състезания - второ място в Стара Загора през март и победа във Варна през май.

Близо 30 трансплантирани хора и техни съмишленици пък застанаха в самостоятелен старт на Уиз еър София маратон 2019.

Целта на специалния старт на трансплантираните наши съграждани беше да пробягат 42,19 метра (символично разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км), с което да подкрепят и дадат надежда на всички пациенти от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването солидарно със Съвета на Европа организират провеждането на събития в подкрепа на донорството и трансплантацията със съдействието на НПО, пациентски организации и медиите.