България отпадна безславно в осминафиналите на европейското по волейбол за мъже. Нашите изиграха слаб мач и отстъпиха на Словения с 1:3 пред над 10 000 зрители в Любляна. Точно когато не трябваше слабостите, които преследват националите ни лъснаха с пълна сила – слаб сервис, драстично непостоянство, липса на характер да се променят нещата, когато вървят негативно и неумение да се възползват от моментен подем. Само в първия гейм нашите държаха ниво, другите три бяха катастрофални за нас, а здравата защита на Словения допълнително отказа нашите, които доиграха мача уморени и без никаква мотивация.

Мачът започна равностойно, а разпределителят Сеганов с разнообразните си действия добре разиграваше нападателите ни.  В средата на гейма Словения взе аванс за 17:14 и 20:16. В края обаче нашите заздравиха блокадата и се върнаха в играта. В последната точка блокадата на Словения докосна мрежата и това означаваше гейм за България. Втората част започна отлично и завърши катастрофално за нас. Поведохме с 6:2, но сервисът на Клемен Чебул напълно разцентрова играта ни и последваха 8 безответни точки за домакините. Понесени на крилете на вдъхновението словенците без особени проблеми затвориха частта и изравниха.

В третия гейм сценарият почти се повтори – с вдъхновена игра Словения се откъсна в средата и материализира тоталното си превъзходство. Нашите се оказаха безсилни за промяна и в четвъртата част, в която отново домакините контролираха напълно събитията в своя полза. На четвъртфинала Словения ще играе с Русия, който победи Гърция с 3:0.

СЛОВЕНИЯ - БЪЛГАРИЯ 3:1 (25:27, 25:17, 25:16, 25:17)

СЛОВЕНИЯ: Деян Винчич, Митя Гаспарини, Тине Урнаут, Клемен Чебул, Ален Пайенк, Ян Кожамерник - Яни Ковачич-либеро

Старши треньор: АЛБЕРТО ДЖУЛИАНИ

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Мартин Атанасов, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев - Теодор Салпаров-либеро

Старши треньор: СИЛВАНО ПРАНДИ.