Академик Бултекс 99 грабна пета поредна победа в НБЛ и турнира за Купата на България и е непобеден от началото на календарната година. Пловдивският тим срази гостуващия Черно море с 88:66  /21:17, 20:15, 21:17, 26:17/  и взе реванш да отпадането си от този съперник на плейофите миналия сезон и загубата си в първия мач във Варна през настоящата кампания. Студентите изиграха поредния си солиден мач, отново демонстрираха точен мерник в далечната стрелба /17 тройки и 51 процента успеваемост/ и заслужено се поздравиха с победата. В интерес на истината варненци бяха без трима основни играчи – Боцка, Грозев и Острев  и играха с двама 16-годишни състезатели.

Академик Бултекс 99 започна много силно с 5 от 5 на тройката /3 от 3 на Мартин Дурчев/ и поведе с 19:9. Гостите обаче успяха да се задържат в мача с добра игра под коша и така разликата след първата четвърт бе 4 точки за домакините.

Във втората част варненци започнаха със серия от 8:0, след като успяха да затворят далечната стрелба на студентите. Още две тройки на Дурчев и Юмипиг и силни изяви на американския гард в нападение доведоха до аванс от 9 точки за Академик Бултекс 99 на почивката.

В началото на третата четвърт точният мерник в далечната стрелба на студентите продължи и в един момент авансът им стигна 17 точки, но гостите отново съумяха да намалят пасива. Последната четвърт започна с още две тройки на Митко Димитров и Юмипиг, но моряците върнаха статуквото с три безответни коша. Оттук нататък обаче последва истинска наказателна акция на домакините с отлична защита и раздвижена игра в нападение. Малко повече от 4 минути преди края на мача разликата стигна до 23 точки, след което домакините спокойно затвориха мача в своя полза.

Айзея Юмипиг бе най-резултатен за победителите с 28 точки /6 от 9 на тройката/, Мартин Дурчев записа 7 от 8 на тройката и завърши с 25 точки, Никола Маравич приключи с 14 точки и 6 борби. За гостите се отличиха Симеон Илиев с 23 точки, Веселин Георгиев с 16 и Драган Тубак с 10. Мачът бе изгледан от бащата и близките на Шакир Смит.

КОМЕНТАРИТЕ СЛЕД МАЧА:

Асен Николов, старши треньор на Академик Бултекс 99:

Съдейки по резултата мачът може да е изглеждал лесен за нас, но не беше точно така. Имахме нервни моменти, в които играта ни вървеше трудно. Не бяхме убедителни в подкошието заради високия състезател на Черно море Тубак, но точната ни далечна стрелба се оказа решаваща за победата. Опитахме се бързо да минем през тази среща, защото трябва да мислим за мача с Ибър от Балканската лига в сряда в Колодрума. Тепърва ще ги разучаваме, тъй като имат нови играчи на позиции 1 и 5. Двубоят е много важен за нас, както и следващия от този турнир. Ще подходим максимално концентрирани и мотивирани към тези срещи.

Мартин Дурчев, Академик Бултекс 99:

Хубава победа за нас. Поздравявам Черно море, защото имаха доста проблеми – отсъстваха опитни и класни играчи и това оказа влияние. Контролирахме изцяло мача. Има и такива мачове – когато стрелбата от тройката върви. Не само аз обаче вкарвам далечна стрелба. Тази заплаха може да дойде от много наши играчи и когато си подаваме топката ставаме опасни и много отбори ще имат проблеми с нас. Идването на Митко Димитров и Маравич оказа положително влияние, тъй като двамата са много добри играчи и хора. Паснаха идеално в нашия пъзел. Идват важни мачове за Балканската лига и Купата на България. Ще играем в непозната за нас зала, но се надявам хората да ни подкрепят.

Дарин Великов, старши треньор на Черно море:

Поздравявам Академик Бултекс 99 и им честитя победата. Справят се много добре досега, треньорът Асен Николов върши отлична работа. В този състав с тази къса ротация нямаше как да се представим по-добре. Освен че ги нямаше Боцка, Грозев и Острев, Веско Георгиев игра на инжекции. При нас и един да отсъства се усеща. Освен това те имаха голяма успеваемост в далечната стрелба. Допускаме и елементарни грешки, трябва да държа постоянно двама 16-годишни състезатели на терена. Постарахме се, но не успяхме, имаме си проблеми, ще ги решаваме във времето, няма да се откажем, първенството е още на ранна фаза. Още другата седмица очаквам някои състезатели да се оправят.

Николай Николов, Черно море:

Бяхме затруднени поради липсата на гардове – трябваше високите ни хора да правят връзки. Ротацията ни е много къса и умората си оказа влияние. Когато сме свежи имаме импулс и така осъществихме миниобрат в началото на втората четвърт, но след това отново се уморихме и направихме доста технически грешки.