Пловдивският футболен клуб Пловдив Сити съществува едва от 2 години, но в него вече тънкостите на играта усвояват около 150 деца. Отделните гарнитури при подрастващите печелят все повече призови класирания, а амбициите на създателите на клуба са след няколко години да пробият и в мъжкия футбол. Така че Ботев и Локо могат да очакват конкуренция.

Клубът е създаден от 28-годишния Петър Кумановали, който е юноша на Марица, но рано приключва с футбола и решава да се занимава с деца. Започнах със 7-8 подрастващи от набор 2007 и постепенно се разраснахме, в момента в този набор има 40 деца – 2 групи. Имаме общо 6 набора – от 2007 до 2012 – това са около 150 деца, допълва той. Помагат му трима треньори – Александър Грънчарски, който е бил в школата на Христо Стоичков в Етрополе, бившият нападател на Ботев Димитър Орманов и бившият страж на Локомотив Володя Вълчев, който е треньор на вратарите.

Самият Петър Кумановали е завършил курсове за треньор и има лиценз Б. Работата с децата е много специфична, най-вече по отношение на психологията, затова се опитваме да използваме разработена методика в заниманията, която дава резултати и във футболно и в педагогическо отношение. Помощниците ми работят много добре, казва треньорът и председател на клуба.

Пловдив Сити ползва игрищата срещу парк хотел „Санкт Петербург“ и зад Гиганта, както и терена в село Войсил за по-големите от набор 2007 и 2008. Теренът там е уникален и постоянно се поддържа, не крие задоволството си Петър Кумановали. Децата от набор 2007 догодина започват да играят на голям терен, допълва той. Естествено – за цялата тази база са необходими наеми, но клубът се оправя, макар и трудно, с помощта на спонсори. Срещаме разбиране и от родителите, които помагат с каквото могат и ни подкрепят напълно. При малките вече сме голяма конкуренция на Ботев и Локо. Не е лесно, но желанието ни е голямо и нещата се случват добре, радва се треньорът.

Всъщност конкуренцията в целия град е огромна – има двайсетина школи, които работят с деца и участват в състезания и турнири. Децата на Пловдив Сити от набор 2010 обаче станаха държавни вицешампиони при една година по-големи – набор 2009, макар и във втора група, но със силни съперници – Чавдар Етрополе, Векта, Кронос и др. Преди броени клубът спечели титла и две трети места на турнира за купа Черно море в Несебър. Всички набори играят в първенствата, ходят и по турнири и контролни срещи.  Децата искат да играят – независимо какви мачове, казва Петър.

Намеренията ни са след време най-големите ни да влязат в мъжкия футбол. Нямаме за цел да произвеждаме кадри и да захранваме други клубове. Искам да им давам шанс тук, след това – имам контакти в Германия, където най-талантливите биха могли да продължат развитието си. Едно от нашите деца вече с успех се развива във Франкфурт. Големият проблем у нас е, че на юношите не им се дава шанс в мъжките отбори. На световното в момента има играчи на по 18-20 години, а нас ни няма там. Това е най-голямата ми цел – да създам мъжки отбор, който да бъде подхранван изцяло с кадри от школата. Добре е да има мъжки отбор, да са се осигури на тези деца някакво поле за изява, надява се Петър Кумановали. И допълва, че клубът продължава да набира деца, като желаещите могат да се запишат на телефон 0897 41 79 79.