Преди броени дни едно 16-годишно момче от Садово превзе световния връх в карате в меката на този спорт – Япония. И показа на всички, че с упоритост, желание  и воля няма невъзможни неща. Защото и самият Васил Димитров от садовския клуб „Гладиатор“ твърди, че това са основните му оръжия и задължителен път към успеха. Ученикът от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив може да бъде пример за всички свои връстници с начина, по който съчетава учението и спорта – с пълна отдаденост и без никакви компромиси.

Световният шампион по карате киокушин при юношите старша възраст започва да се занимава с този спорт като 10-годишен. Причината е прозаична – бил буйно дете и родителите му решават да го пратят на подходящо място, за да изразходва неизчерпаемата си енергия. Васко и досега тренира и се готви под ръководството на световния шампион за ветерани Драган Драганов, който му показва първите стъпки в карате. В началото тренирахме в салона на читалището в Садово, но благодарение на местната власт вече си имаме собствена зала, оборудвана с всичко необходимо. Тъй като бях буен, в първите дни и седмици ми беше малко трудно с дисциплината, която налагаше моят треньор, но явно е имало защо, разказва младият спортист.

Още от самото начало приел на сериозно новото предизвикателство, а след първата си титла, едва година след началото, вече бил решен, че карате ще е неговото призвание. Всъщност големия успех в Токио си има и своята предистория – освен световен и безапелационен държавен първенец, Васко е европейски шампион и трикратен европейски вицешампион при младшата и старшата възраст. И първият от неговия клуб с титли и медали от най-големите първенства на планетата.

Желанието му да се занимава с карате е неизчерпаемо, а амбициите му са много големи. Васил пътува до Пловдив, за да учи, и бърза да се прибере в родния си град и да отиде в залата да тренира. Прави го всеки ден, въпреки че заниманията с Драган Драганов са два пъти седмично. Тренирам по план, изпълнявам всичко, което ми задава треньора като техника и тактика, казва Васко. Засега е твърдо решен да си остане в Садово при родителите си, роднините и приятелите. И дистанцията от двайсетина километра няма как да бъде пречка за амбициите му. А и често и баща му, който е председател на клуба, му помага и до превозва до Пловдив и обратно. За да се върне навреме за тренировка.

Не оставя уроците на заден план, въпреки че понякога му се налага да отсъства поради лагери и състезания. Любимият му предмет е историята, а най-трудна му се вижда химията. Признава, че успехите си до момента дължи на усилената работа и труд, които полага. Тренировките са доста тежки, но всичко това си заслужава. Никога не ми е минавала мисълта да се отказвам, твърди Васко. Останал е впечатлен от Япония и от културата на хората, които поздравяват всеки срещнат. Станахме втори в отборното на световното и доказахме, че сме една от трите водещи световни сили в този спорт заедно с Япония и Русия, радва се младият каратист.

Васко е изключително възпитано, културно и отдадено на спорта момче, разказва треньорът му – сенсей Драган Драганов. Рядко има толкова всеотдайни момчета на тази възраст. Ходи на училище на две смени, прибира се в Садово и в 6.10 – 6.15 вечерта вече е в залата – на тренировки. Изпълнява всичко, което му казвам във всяко отношение. Виждам едно страхотно бъдеще в този човек. Много е силен, здрав и пъргав , техниките му се отдават, но най-важното е, че много се старае и дава всичко от себе си. Идва да тренира и в Първомай в другия му клуб. Всичко това звучи невероятно за момче на неговата възраст в днешно време, допълва Драган Драганов.

А Васил Димитров е твърдо е решен да не спира дотук. Амбициите му вече са насочени да защити титлата си и да я завоюва и при мъжете, сред които ще се състезава след две години.