Три деца от град Пловдив защитават честта на България  на европейското по класически щах за деца от 8 до 18 г. Това са състезателите от Шахматен клуб Пловдив - Димитър Димитров, Симеон Тодев и Ивайло Кирилов.

Димитър Димитров е само на 7 години, но се състезава във възрастовата група при 8-годишните. Митко спечели квота за Европейското първенство като завоюва второ място на Държавното първенство на България до 8г.  Симеон Тодев също е по-малък от групата си – той е на 9 години, но се състезава във възрастова група до 10 години. Симеон спечели квота за участие в ЕП с шампионската си титла на откритото Държавно първенство до 10г. Ивайло Кирилов играе в групата до 14 години, на Шампионата на Европейският съюз през август месец в Австрия – той зае девето място.

За Димитър и Симеон това Европейско първенство е само подготовка и събиране на опит за следващата година, когато те ще се състезават с връстниците си. След 3-тият кръг те имат актив от 2 точки – две победи и една загуба. Ивайло Кирилов има много тежка конкуренция от Русия и бившите съветски републики, в момента той е с актив от 1 победа и две загуби.