Преди години лепнаха прякора Бейби Фед на най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Това го направи известен в цял свят, но в същото време сравненията с великия Федерер му пречеха. В последните няколко сезона Гришо постепенно се отърси от сянката на великия швейцарец и въпреки че все още не е успял да го победи, извоюва свое собствено място под слънцето на световния тенис керван. Когато се говори за Гришо, все по-рядко чуваме прозвището Бейби Фед – най-малкото защото нашият вече е на 26 години и е далеч от представите за Бейби.

Един друг изключителен талант обаче е на път да влезе в пелените на Григор. Става дума за 18-годишния канадец от руски произход Денис Шаповалов. Русокосата хала на корта прави невероятен сезон през лятото. На турнира Мастърс в Монреал той изхвърли не кой да е, а Рафаел Надала с тайбрек в третия сет. Преди това преодоля и Хуан Мартин дел Потро. Миналата нощ стори същото и с французина Жо-Вилфред Цонга във втория кръг на Ю Ес Оупън – 6:4, 6:4, 7:6. С други думи – Денис вече бие най-големите. А е едва на 18.

Мнозина му предричат бляскаво бъдеще и дори прогнозират да направи фурор още тук, в Ню Йорк. 69-ия в света тийнейджър ще срещне в следващия кръг втората ракета на Великобритания Кайл Едмънд (№42 в света). При първата от двете им досегашни среши, в мач за “Купа Дейвис” през февруари тази година, тенис феновете станаха свидетели на доста любопитен инцидент. След загубена точка Шаповалов се поддаде на емоциите и изстреля топка към трибуните, която уцели в главата съдията на стола. Тогава това доведе до автоматична загуба на Шаповалов, който настоява, че е ударил съдията неволно и продължава да се извинява за случилото се.

Двубоят между двамата през юни обаче бе с различен резултат - канадецът надви 22-годишния британец и то насред Лондон - 7:6 (4), 4:6, 6:4 на турнира на трева в “Куинс”. При евентуална победа срещу Едмънд, Шаповалов ще се изправи на 1/8-финалите срещу френския ветеран Никола Маю или 19-ия в ранглистата испанец Пабло Кареньо Буста. Така че програмата за Денис не изглежда чак толкова тежка, но да не забравяме, че той тръгна от квалификациите и ще натрупа повече умора.

По маниер на игра Шаповалов не е толкова близо до Федерер, колкото Григор, за разлика от двамата играе с лява ръка, но има очевидни прилики, сред които яркият талант и страховитият еднорък бекхенд. Денис играе все по-мъдро, не прибързва толкова, колкото преди година, опитва тактическо разнообразие, ретурите му са на ниво, явно и психическата му устойчивост не е за пренебрегване. Всичко това го прави потенциален наследник на Рожър Федерер. Тенисът е зажаднял за подобен тип млади бунтари на корта, тъй като такива липсват, а на хората започна да им писва от Голямата четворка в лицето на Федерер, Надал, Джокович и Мъри.  И Денис – като Гришо, е шампион от юношеския Уимбълдън през 2016 г.

Всъщност Шаповалов е роден в Тел Авив, Израел. Баща му Виктор е руснак, а майка му Теса е еврейка. Двамата се местят в Канада още преди първия рожден ден на тенисиста. Във Воън, Онтарио, Теса Шаповалова създава собствен тенис клуб, в който синът и започва да тренира, когато е на 5 години. Теса продължава да бъде треньорка на Денис, заедно с капитана на Канада за Купа Дейвис - Мартин Лорендьо. В момента Шаповалов живее в Насау - на Бахамските острови.

Разбира се още е рано за прибързани изводи и прогнози относно това докъде може да се разпростре безспорният талант на канадеца и дали ще се разгърне в пълния си блясък. Но може би най-адекватната оценка за момента на качествата на Денис дава известният коментатор Стив Тайнър: Шаповалов накара тениса отново да се почувства млад.