Първата проява от веригата шахматни мероприятия от ”Седмицата на шахмата” стартира в хотел "Санкт Петербург". Шахматното събитие се провежда от Шахматен клуб „ЧесБомб - Пловдив“ и шахматен портал ChessBomb.com, със съдействието на Община Пловдив младите по прoект „Пловдив за младите“, финансиран от Община Пловдив. То ще продължи до 9 юли.

По време на „Седмицата на шахмата” са организирани два турнира, които ще важат за международно ЕЛО и са с общ награден фонд 3000 лева.

турнир А – за шахматисти с международно ЕЛО < 2200, стандартен, на класическа
контрола;

турнир Б – за всички желаещи без ограничения в ЕЛО и възраст, бърз, по
Блиц шахмат.

Турнирите се провеждат последователно - до 07.06.2017 - турнир А,
а на 08 и 09 - турнир Б.

Състезателните игри ще бъдат преплетени с шахматни школи на две нива - за деца
и за напреднали, а на 07 юли 2017 г. от 16 часа всички участници ще имат уникална възможност да участват в сесия на едновременна игра на 20 дъски с шахматната световна шампионка Антоанета Стефанова.

На официалното откриване заместник кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика” на Община Пловдив г-н Георги Титюков поздрави всички участници и даде старт на шахматното събитие.

Турнир А се провежда в 7 кръга по Швейцарската система, с контрола на игра по 60 минути на състезател до края на партията с добавяне на 30 (тридесет) секунди преди всеки изигран ход, считано от първия.

В прекрасните условия на залата в парк хотел „Санкт Петербург“ град Пловдив 38 шахматисти започнаха надпреварата в „А” турнира. Първите 6 партии от кръга се предават на живо както на големия екран в залата, така и на живо от шахматен портал ChessBomb.com.