Олимпийска шампионка за девойки от Буенос Айрес 2018 и световна за девойки през 2018 г. – пловдивчанката Александра Начева, е получила покана да участва на Световното първенство за мъже и жени в Доха, въпреки че малко не й достигна да покрие норматива. Начева, която през този сезон спечели сребърен медал на Европейското първенство за девойки, има 14.13 метра през лятото, а нормативът за участие в Доха беше 14.20 метра.

Начева обяви радостната вест за участието си в Доха и в Instagram, където написа: “Толкова съм щастлива да съобщя, че ще участвам на Световното първенство в Доха. Ще бъде страхотно преживяване за мен и кой знае…може да има изненади. Това ще бъде първото ми световно първенство и се надявам да е първото от много.”

Покана получи и ветеранът Момчил Караилиев, който има 16.93 метра при норматив от 16.95. Той обаче все още не е потвърдил дали ще стартира на световното. Шестима български атлети имат покрити нормативи за участие в Доха. Това са сребърната европейска медалистка от Берлин 2019 Мирела Демирева (скок височина), световният студентски шампион Тихомир Иванов (скок височина), Ивет Лалова-Колио (100 и 200 метра), Габриела Петрова (троен скок) и европейската шампионка в зала Радослава Мавродиева (гюле), която обаче лекува контузия и може и да не участва.